Annons

"Efter #teknisktfel kan inga arbetsgivare säga att de inte visste"

Foto: Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)
Ett bolag som inte löser problemet är en del av det. Efter publiceringen av #teknisktfel kan ingen arbetsgivare inom teknik säga att de inget visste, skriver Di Digitals nyhetschef Josefin Jakobsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi hade ett talesätt på 60-talet: om man inte är en del lösningen så är man en del av problemet. Många techbolag är en del av problemet i dag”. Det sade medborgarrättsaktivisten Susan Bark i sitt tal under Web Summit i Lissabon tidigare under november.

Hennes känga till teknikvärlden hade inte kunnat vara mer vältajmad när vittnesmålen i dag strömmar från teknikkvinnor om diskriminering och trakasserier på svenska arbetsplatser. 

Hittills har 1 139 kvinnor skrivit under uppropet #teknisktfel för att de själva blivit utsatta eller vill stötta kollegor som blivit det.

Läs mer: Kvinnor i teknikbranschen i upprop mot sexuella trakasserier

De strukturer och handlingar som beskrivs i uppropet och i sociala medier är inte unika. Från tafs och hån till idéstöld, lönediskriminering och härskartekniker.

På Di Digital skriver vi ofta om bristen på kvinnor i den mansdominerade teknikbranschen. Svaret vi får när vi ställer grundare och vd:ar mot väggen i frågan är att de jobbar hårt för att rekrytera kvinnor men att det helt enkelt inte finns tillräckligt många med den rätta kompetensen att tillgå.

Och visst är det ett delvis korrekt påstående då andelen kvinnor på landets högskoleingenjörsprogram i dag utgör en knapp tredjedel. Samtidigt är det inte hela sanningen. 

För om rekrytering av kvinnor till tekniska positioner vore en sådan prioritet för svenska företag, hur är det då möjligt att arbetsgivare så länge valt att blunda för de giftiga strukturer som fortfarande lever på många arbetsplatser och som stänger kvinnorna ute?

Läs mer: Nio av tio techinvesteringar går (fortfarande) till män

Flera av vittnesmålen i uppropet kommer från ingenjörer inom industri- och byggsektorn. Men samma maktstrukturer dyker ofrånkomligen upp hos såväl it-jättar som nykläckta startupbolag.

Efter att i flera år bevakat den svenska techsektorn har jag sett många briljanta kvinnor stånga sig blodiga mot informella sexistiska maktstrukturer

Efter att i flera år bevakat den svenska techsektorn har jag sett många briljanta kvinnor stånga sig blodiga mot informella sexistiska maktstrukturer innan de helt enkelt valt att lämna sina arbetsplatser för att gå vidare i sina karriärer.

Återigen, ett bolag som inte löser problemet är en del av det. Efter publiceringen av #teknisktfel kan ingen arbetsgivare inom teknik säga att de inte visste hur situationen ser ut för en del av deras anställda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies