Annons

Efter trakasserierna: Sjunde AP-fonden kan stämma Google

Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på Sjunde AP-fonden och protester mot Googles ledning i Kalifornien i början av november.
Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på Sjunde AP-fonden och protester mot Googles ledning i Kalifornien i början av november. Foto: Press och TT.
Sjunde AP-fonden undersöker möjligheterna att ta Googles moderbolag Alphabet till domstol efter uppgifter om utbredda sexuella trakasserier, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den interna ilskan har varit stor bland Googles anställda efter att New York Times avslöjat att bolaget betalat mångmiljonbelopp i fallskärmar till manliga chefer som anklagats för trakasserier. 

Totalt har Google sparkat 48 anställda, däribland flera högt uppsatta chefer, under de senaste två åren efter misstankar om sexuella närmanden och trakasserier mot kollegor. Att anklagelserna tystats ner och att cheferna hyllats av Googles ledning när de lämnat koncernen gör inte saken bättre. 

Missnöjet kulminerade när uppemot 20 000 Google-anställda nyligen gick ut i protest, under parollen "Google Walkout", världen över. Även kontoret i Stockholm ska ha "haft aktiviteter", enligt vad bolaget uppgett för Di Digital.

Läs mer: Tusentals Google-anställda protesterade mot sextrakasserier

Sjunde AP-fonden, som är soffliggarfonden i det svenska premiepensionssystemet, äger aktier i Googles moderbolag Alphabet till ett värde av 5,6 miljarder kronor.

Vi ser det som tillräckligt sannolikt för att det ska vara värt att utreda.

Nu krattar fonden för en stämningsansökan mot den amerikanska nätjätten, kan Di Digital avslöja.

”Vi har gett i uppdrag till vår amerikanska advokatbyrå att titta på Alphabet mot bakgrund av de senaste avslöjandena om att de eventuellt haft interna problem med sexuella trakasserier”, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning.

Sjunde AP-fondens utredning befinner sig dock fortfarande i ett tidigt skede, betonar han och väljer att ge sparsmakade detaljer om processen.

”Om Alphabet har gjort något som skadar oss som långsiktiga ägare, skulle det kunna vara grund för en stämningsansökan. Vi ser det som tillräckligt sannolikt för att det ska vara värt att utreda”, säger han.

Läs mer: Sjunde AP-fonden stämmer Facebook 

Det är inte första gången Sjunde AP-fonden utmanar den amerikanska techsektorn. Under 2016 var man ledande i en stämningsansökan mot Facebook när grundaren Mark Zuckerberg ville stämpla nya aktier utan rösträtt för att öka sin makt över bolaget.

Ett år senare drog Facebook tillbaka sina planer, som skulle kunna ha inneburit en värdeminskning på mer än 80 miljarder kronor för minoritetsägarna.

”Här gjorde vi utan tvekan stor skillnad som en liten svensk pensionsfond”, säger Johan Florén.

Om Sjunde AP-fonden väljer att gå vidare med utredningen mot Alphabet krävs det ett stort ägarkollektiv för att ha goda chanser att vinna en eventuell rättegång. I USA genomförs vanligtvis denna typ av process genom en så kallad grupptalan.

”Det hela förutsätter givetvis i slutänden att vi inte är den enda ägare som tycker på det här sättet”, säger Johan Florén.

Än så länge har dock få investerare gått ut och offentligt kritiserat bolaget för hanteringen av de sexuella trakasserierna. Googles medgrundare Larry Page och vd:n Sundar Pichai har däremot försökt gjuta olja på vågorna av missnöje genom att be om ursäkt till sina anställda.

Läs mer: Efter hatet på Youtube – AP-fonderna sätter press på Google 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer