Annons

Voi-ägaren VNV Global tar in nytt kapital efter tuff vår – aktien backar

Per Brilioth är vd på VNV Global, som fram till nyligen hette Vostok New Ventures.
Per Brilioth är vd på VNV Global, som fram till nyligen hette Vostok New Ventures. Foto: Di.
VNV Global, tidigare Vostok New Ventures, fyller kassan med dryga 800 miljoner kronor. Det börsnoterade investmentbolaget ska bland annat använda pengarna till ”befintliga verksamheter som behöver tillskott”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har varit en tuff vår för bolag som Voi och Blablacar – två tunga innehav för VNV Global.

Voi, av vilket investmentbolaget äger knappt en tredjedel, skrevs ned med 16 procent efter det första kvartalet i år. Värdet på innehavet blev därmed omkring 850 miljoner kronor, jämfört med omkring 1 miljard kronor den 31 december 2019.

Men allt har inte varit nattsvart. Den brittiska nätläkaren Babylon är ett av portföljbolagen som växt under coronakrisen.

Nu ska VNV Global ta in mer kapital för att stoppa in i de portföljbolag som behöver det, men också för att ”ta vara på investeringsmöjligheter i nutid”, enligt bolaget.

Totalt handlar det om 872 miljoner kronor i en emission som redan är garanterad av befintliga ägare.

Läs mer: Sparekonomen avråder från Idol-profilens aktieemission: ”Det ringer varningsklockor”

Teckningsperioden förväntas till mellan 8 juli och 22 juli och teckningskursen är 55 kronor.

”Det starka intresset från befintliga ägare och nya investerare visar att det finns en tro på den stora potentialen i vår portfölj, liksom på vår förmåga att hitta och exekvera nya intressanta investeringsmöjligheter”, säger vd Per Brilioth i ett uttalande.

Aktien backade under fredagen på nyheten och vid 12.30-tiden hade kursen fallit med närmare 4 procent till 61,40 kronor. (Följ kursen här)

I samband med rapporten efter det första kvartalet i år påpekade Brilioth att bolaget redan ser 2020 som ett förlorat år, men att de tror på en vändning till 2021.

Voi har sedan VNV:s rapport successivt startat upp sin pausade verksamhet över Europa och meddelande så sent som denna vecka att de inleder ett nytt sparkcykelsamarbete med just Blablacar i Frankrike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer