Annons

Efter USA-succén – nu utmanar han H&M-ägda Sellpy

Juha Koponen, grundare för Swap.com.
Juha Koponen, grundare för Swap.com. Foto: Jonas Eng
Finska Swap.com har erövrat den amerikanska köp- och säljmarknaden. Grundaren Juha Koponen, kärnfysikern som blev klädhandlare, riktar nu blicken åter mot hemmaplan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Juha Koponen är klädd helt i sitt varumärke. Ett hopplock av olika märken, men alla plagg köpta begagnat genom den egna appen Swap.som. Förutom den svarta, långa vinterrocken – ”den är med sedan gammalt”. Han är i Sverige för att möta potentiella nya finansiärer inför en möjlig börsnotering för Swap.com. Förhoppningen är att kunna ansöka om att noteras på Nasdaqs småbolagslista First North inom det kommande året.

”Stockholm är intressant för oss eftersom det finns både en stark techscen här och en lång tradition av mode och kläder”, säger han.

Juha Koponen kommer från Finland och har en examen i kärnfysik från Max Planck Institute i Tyskland. Att ta steget från att experimentera med kärnfusionreaktorer till att handla med kläder, var mindre av ett jättekliv än det kanske låter, menar han.

”Det handlade mycket om datavetenskap och att utveckla mjukvara. Som fysiker ville jag skapa energi för människor, ge någonting tillbaka. Därefter jobbade jag inom telekom i många år och fick insikt i hur man driver bolag”.

Att ta steget från att experimentera med kärnfusionreaktorer till att handla med kläder, var mindre av ett jättekliv än det kanske låter som.

För 10 år sedan föddes idén till en byteshandelsplats på nätet. Tillsammans med universitetskompisen Jussi Koskinen, startade han tjänsten Netcycler.com. Då var tanken att skapa en plattform för ren byteshandel.

”Grundidén var att betala för någonting du behöver med någonting du har. Det var en fin tanke, men vi fick ofta höra att det var för tidskrävande för folk att fota, packa och posta själva”.

Domänen Netcycler.com byttes till Swap.com. Byteshandeln byttes till köp och sälj. Den finska marknaden till den amerikanska. Där, på andra sidan Atlanten, från ett första lager i Chicago sattes affärsmodellen i rullning på allvar för finländska Juha Koponen och Jussi Koskinen. Genom att industrialisera försäljningen lyckades de kapa både kostnader och tid och bolaget växte snabbt.

6 år senare uppgår försäljningen till motsvarande dryga 130 miljoner kronor, men idén är densamma som vid starten – att göra det enkelt för begagnat att byta ägare. Idag erbjuder sajten kläder och skor i alla kategorier, men affärsidén grundar sig fortfarande i barnfamiljens behov av att byta ut snabbt växande högar av urväxta kläder. För Juha Koponen, som själv har tre barn, blev problematiken tydlig på hemmaplan.

”En gång hade jag en hel låda med skridskor i en rad olika storlekar, men ingenting som passade längre. Det blir så med barn. Begagnatmarknaden gör det inte bara billigare, utan även att någon annan kan fortsätta använda det du inte behöver längre”.

Europa är mer komplicerat och kanske är det just därför det inte finns någon stor spelare inom det här segmentet än.

Swap.com har rum att växa. 85 procent av använda amerikanska kläder slutar som nedgrävda sopor och bolaget uppskattar att begagnatmarknaden för kläder och skor har potential att växa till ett värde på 100 miljarder dollar, motsvarande drygt 825 miljarder kronor.

Samtidigt som Swap.com riktar blicken mot Stockholmsbörsen, figurerar även tankar på att lansera tjänsten på hemmaplan. Grundat i Finland och med 90 procent nordiska ägare, lockar Europa.

”Vi började i USA eftersom det är en enda stor marknad. Europa är mer komplicerat och kanske är det just därför det inte finns någon stor spelare inom det här segmentet än. Men vi beräknar att den europeiska marknaden är värd 100 miljarder euro, så det finns definitivt potential”, säger Juha Koponen.

Fakta Swap.com

Swap.com grundades i Helsingfors och har bland annat Skypegrundaren Jaan Taallin som en av sina första investerare. Bolaget har gjort USA till sin hemmamarknad med en försäljning som förra året uppgick till motsvarande dryga 130 miljoner kronor. Runt 90 procent av ägarna är i dag nordiska, däribland svenska riskkapitalbolaget Eequity, som även har bolag som Royal Design, Eleven och Footway i sin e-handelsportfölj.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies