Annons

Efter utredningen: Apoteken plockar in Natural Cycles

Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl.
Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Jesper Frisk
Läkemedelsverkets utredning slutade med att Natural Cycles fick godkännande om att fortsätta sälja bolagets p-app i Sverige. Nu börjar flera stora apotekskedjor sälja bolagets produkter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Natural Cycles fick i september grönt ljus av Läkemedelsverket efter en längre utredning om bolagets preventivmedels-app håller måttet. 

Efter beskedet har nu tre större apotekskedjor beslutat att börja sälja bolagets produkter. Det handlar om Kronans Apotek, Apotek Hjärtat och Apotea.

”Vi är mycket glada över att marknaden har förtroende för Natural Cycles. Inte mindre än fyra svenska apotekskedjor har nu tagit in våra produkter i sitt sortiment, vilket är ett tydligt bevis på att apoteken litar på Natural Cycles och vill arbeta långsiktigt med oss”, säger bolagets grundare Elina Berglund Scherwitzl, i ett uttalande till Di Digital.

Läs mer: Läkemedelsverket ger Natural Cycles grönt ljus 

Sedan tidigare har även Apoteket AB valt att sälja produkterna. Det var den enda aktör som tog in Natural Cycles i sitt sortiment medan Läkemedelsverkets utredning ännu pågick. 

Ett startpaket för p-appen, ett graviditetstest och ett ägglossningstest finns med bland produkterna.

Apoteken litar på Natural Cycles och vill arbeta långsiktigt med oss.

Det var efter att flera kvinnor anmält till Södersjukhuset att de blivit ofrivilligt gravida, något som lett till aborter, som Läkemedelsverket startade sin omfattande granskning i januari 2018.

Under utredningen kom flera hundra anmälningar in om ofrivilliga graviditeter från olika vårdinrättningar i Sverige. Det var en faktor som fick svenska apotekare att tveka på Natural Cycles. Flera av dem valde under utredningen att inte köpa in deras produkter i väntan på Läkemedelsverkets besked.

Läs mer: Utredning får apoteken att tveka om Natural Cycles 

Men Läkemedelsverket gav alltså bolaget grönt ljus efter utredningen, med kravet att Natural Cycles måste förtydliga riskerna för graviditet i sin bruksanvisning och direkt i appen. 

Det, för bolaget positiva, beskedet tycks också ha lugnat apoteken som nu väljer att köpa in och sälja Natural Cycles produkter.

 "Vi är övertygade om att våra produkter kommer att lanseras hos fler svenska apotekskedjor framöver", säger Elina Berglund Scherwitzl.

Läs mer: Svenska preventivappen Natural Cycles godkänd i USA – första någonsin 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer