Hoppa till innehållet

Efter vändorna: Volvo får grönt ljus för tester av självkörande bilar

Volvo Cars har äntligen fått tillstånd att testa autonom körning på svenska vägar, kan Di Digital avslöja. Därmed tar bolaget ett stort kliv mot målet om att ha en självkörande bil på vägarna redan 2021.

Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c.
Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c.Foto: Carl-Johan Lejland.

Det har varit en lång resa, men nu har Volvo Cars äntligen fått godkänt av Transportstyrelsen för att starta sina tester av självkörande bilar i Sverige.

Det innebär att Volvo kan lägga i nästa växel för att verkliga målet om en självkörande bil på vägarna 2021.

”Det här är ett av tillstånden vi behöver på vägen mot självkörande bilar, vilket naturligtvis är positivt”, säger Johan Larsson, kommunikationsansvarig för Volvos autonoma utveckling.

Enligt Transportstyrelsens handlingar, som Di Digital tagit del av, kommer Volvo att köra de självkörande bilarna runt Göteborgsområdet. Det handlar om E20, E45 och riksväg 40 samt flera leder runt Göteborgs stad.

Men tillståndet kommer med hårda krav. Volvos bilar får inte köra fortare än 60 kilometer i timmen när de självkörande funktionerna är aktiva. Den självkörande Volvon får inte heller göra filbyten, föraren i bilen måste hela tiden hålla minst en hand på ratten och måste ha genomgått utbildning av Volvo.

Dessutom måste Volvo analysera riskerna som finns med testerna och strikt rapportera tillbaka till myndigheten, som också kan göra kontroller för att se säkerställa att Volvo inte går utanför sitt tillstånd.

Volvo Cars är mycket förtegna kring vilka modeller och projekt man nu vill dra igång. Men sannolikt är att man vill utvidga sina möjligheter till att testa mer än vad det första tillståndet medger.

”Vi är varken nöjda eller missnöjda, det här är ett tillstånd sedan får vi ser vart vi tar oss”, säger Johan Larsson.

Läs mer: Självkörande Volvo ska tävla mot flyget 

Att få tillstånd för testerna har tagit tid. Redan i januari förra året delade Volvos vd Håkan Samuelsson ut nycklarna till testfamiljer i bolagets prestigeprojekt Drive Me. 

I november 2017 kom Volvo in med ansökan om att få testa att köra autonomt. Efter det har det dock gått trögt. 

I augusti kunde Di Digital berätta att Volvo fortfarande hade en hel del att bevisa för Transportstyrelsen innan man kunde få ett tillstånd. För att snabba på processen beslutade Transportstyrelsen att man skulle intensifiera mötena med Volvo. Det har alltså gett resultat.

Läs mer: Volvos självkörande har svårt att växla upp: "Vi förstår inte riktigt varandra" 

Tillståndet kommer i grevens tid. Volvo Cars självkörande bil ska vara klar 2021 enligt de egna målen, vilket innebär att utvecklarna har mindre än tre år på sig att nu börja testa den självkörande tekniken på svenska vägar innan en färdig bil ska rulla.

Tidigare i september visade bolaget upp sitt självkörande koncept 360c, som ska ta resenärer snabbare och mer bekvämt mellan städer som ligger inom 30 mil.

”Branschen kommer att förändras under de kommande åren och Volvo ska leda den förändringen i vår industri. Det handlar inte bara om att sälja bilar utan att erbjuda tjänster för mobilitet”, sa vd:n Håkan Samuelsson om projektet.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera