Annons

Efter vändorna: Volvo får grönt ljus för tester av självkörande bilar

Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c.
Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c. Foto: Carl-Johan Lejland.
Volvo Cars har äntligen fått tillstånd att testa autonom körning på svenska vägar, kan Di Digital avslöja. Därmed tar bolaget ett stort kliv mot målet om att ha en självkörande bil på vägarna redan 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har varit en lång resa, men nu har Volvo Cars äntligen fått godkänt av Transportstyrelsen för att starta sina tester av självkörande bilar i Sverige.

Det innebär att Volvo kan lägga i nästa växel för att verkliga målet om en självkörande bil på vägarna 2021.

”Det här är ett av tillstånden vi behöver på vägen mot självkörande bilar, vilket naturligtvis är positivt”, säger Johan Larsson, kommunikationsansvarig för Volvos autonoma utveckling.

Enligt Transportstyrelsens handlingar, som Di Digital tagit del av, kommer Volvo att köra de självkörande bilarna runt Göteborgsområdet. Det handlar om E20, E45 och riksväg 40 samt flera leder runt Göteborgs stad.

Men tillståndet kommer med hårda krav. Volvos bilar får inte köra fortare än 60 kilometer i timmen när de självkörande funktionerna är aktiva. Den självkörande Volvon får inte heller göra filbyten, föraren i bilen måste hela tiden hålla minst en hand på ratten och måste ha genomgått utbildning av Volvo.

Dessutom måste Volvo analysera riskerna som finns med testerna och strikt rapportera tillbaka till myndigheten, som också kan göra kontroller för att se säkerställa att Volvo inte går utanför sitt tillstånd.

Volvo Cars är mycket förtegna kring vilka modeller och projekt man nu vill dra igång. Men sannolikt är att man vill utvidga sina möjligheter till att testa mer än vad det första tillståndet medger.

”Vi är varken nöjda eller missnöjda, det här är ett tillstånd sedan får vi ser vart vi tar oss”, säger Johan Larsson.

Läs mer: Självkörande Volvo ska tävla mot flyget 

Att få tillstånd för testerna har tagit tid. Redan i januari förra året delade Volvos vd Håkan Samuelsson ut nycklarna till testfamiljer i bolagets prestigeprojekt Drive Me. 

I november 2017 kom Volvo in med ansökan om att få testa att köra autonomt. Efter det har det dock gått trögt. 

I augusti kunde Di Digital berätta att Volvo fortfarande hade en hel del att bevisa för Transportstyrelsen innan man kunde få ett tillstånd. För att snabba på processen beslutade Transportstyrelsen att man skulle intensifiera mötena med Volvo. Det har alltså gett resultat.

Läs mer: Volvos självkörande har svårt att växla upp: "Vi förstår inte riktigt varandra" 

Tillståndet kommer i grevens tid. Volvo Cars självkörande bil ska vara klar 2021 enligt de egna målen, vilket innebär att utvecklarna har mindre än tre år på sig att nu börja testa den självkörande tekniken på svenska vägar innan en färdig bil ska rulla.

Tidigare i september visade bolaget upp sitt självkörande koncept 360c, som ska ta resenärer snabbare och mer bekvämt mellan städer som ligger inom 30 mil.

”Branschen kommer att förändras under de kommande åren och Volvo ska leda den förändringen i vår industri. Det handlar inte bara om att sälja bilar utan att erbjuda tjänster för mobilitet”, sa vd:n Håkan Samuelsson om projektet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer