Hoppa till innehållet

Efter vd:ns anmälan – Apple slår tillbaka mot Spotify

Efter Daniel Eks anmälan till EU ger Apple svar på tal. Elektronikjätten petar på Spotifys ömma punkt: ersättningen till artister och låtskrivare.

Apples vd Tim Cook (tv) och Spotifys Daniel Ek.
Apples vd Tim Cook (tv) och Spotifys Daniel Ek.Foto: TT/Di

Spotify anmälde nyligen Apple till EU-kommissionen för det man anser är konkurrenshämmande verksamhet.

Kärnan i klagomålet är hur Apple behandlar appar som Spotify i App Store, där 30 procent av all försäljning går till Apple under det första prenumerationsåret.

Spotifys vd Daniel Ek menar också att Apple har stängt ute musiktjänsten från plattformar som Siri och Apple Watch och förhindrat bolaget att kommunicera med sina kunder.

Flera andra parter, såsom den franska streamingtjänsten Deezer, visade sitt stöd för anmälan och EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager uppgav att hon skulle ta den på allvar.

Nu trappar Apple upp konflikten genom att ge Spotify svar på tal på flera punkter. Man menar att Spotify har använt App Store för att växa kraftigt genom åren för att nu vilja slippa bidra till plattformen.

Apple pekar på Spotifys högre marginaler som ett tecken på att artisters och låtskrivares andel av intäkterna från tjänsten minskar.

”De distribuerar musiken du älskar samtidigt som deras bidrag till artister, musiker och låtskrivare som skapar den minskar”, skriver Apple.

”De går till och med så långt som att dra dessa skapare inför domstol.”

Tvisten Apple syftar på gäller ett amerikanskt mydnighetsbeslut att höja låtskrivares ersättning från streaming med minst 44 procent.

Nyligen stämde Spotify och flera andra streamingaktörer – däribland Amazon, Google och Pandora – den myndighet som har fattat beslutet, Copyright Royalty Board.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU 

Apple menar att stämningen är ”felaktig” och utgör ett ”viktigt och skadligt steg bakåt för musikindustrin”.

Spotify har sedan lanseringen 2008 återkommande fått kritik för vad artister tjänar på streaming. Artister som Bob Dylan, Taylor Swift och Jay-Z har alla hoppat av tjänsten i omgångar. De flesta har kommit tillbaka.

Spotify har ofta påpekat att bolaget betalar ut en absolut majoritet av sina intäkter till skivbolag och musikförlag, som har sina egna uppgörelser med artister och musiker. 

Musiktjänsten har haft sin app i App Store sedan 2009. Apple ska under den tiden ha godkänt fler än 200 uppdateringar. Totalt ska appen ha laddats ned 300 miljoner gånger i App Store. I dag har Spotify 207 miljoner användare som är inne varje månad.

Apple tillbakavisar även Spotifys uppgifter om att bolaget ska ha blockerat appen från plattformar som Siri, Apple Watch och Airplay 2.

Läs mer: ”Högsta domstolen nästa när Daniel Ek kritiserar Apple” 

Spotify har i sin anmälan påpekat att de tvingas ge delar av sina intäkter till Apple medan andra appar – som Uber och matleveranstjänsten Deliveroo – slipper detta.

Apple påpekar att man tar betalt för digitala tjänster, inte för appar som förmedlar fysiska tjänster.

Elektronikjätten påpekar också att Apples andel av intäkterna endast är 30 procent under första året, för att sedan sjunka till 15 procent.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera