Hoppa till innehållet

Egmonts Nordisk Film Games köper in sig i Avalanche Studios

Nordisk Film Games gör sin hittills största investering och går in med 100 miljoner kronor i den svenska spelutvecklaren Avalanche Studios. ”Det här är fantastiskt roligt”, säger Martin Walfisz.

Pim Holfve är vd och Anna Bouveng är exekutiv producent på spelstudion Avalanche Studios.
Pim Holfve är vd och Anna Bouveng är exekutiv producent på spelstudion Avalanche Studios.Foto: Amanda Lindgren

Affären har gått relativt snabb att göra upp. Samtalen mellan Avalanche Studios och Nordisk Film Games, som är en del av mediekoncernen Egmont, startade i höstas. 

”Det har varit en oerhört bra dialog. Ingen av oss har stressat på och bitarna har fallit på plats. Nordisk Film Games passar oss oerhört bra. De är långsiktiga och förstår vår kreativa värld”, säger Avalanche Studios vd Pim Holfve. 

Läs mer: Egmonts jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé 

Affären har även hållits hemlig in i det sista. Personalen på kontoret i Stockholm informerades på måndagsförmiddagen och personalen på systerstudion i New York fick nyheten till morgonkaffet lokal tid. 

”Det här är superkul. Nu kan vi accelerera vår plan att utveckla egenpublicerade spel som till exempel våra jaktspel”, säger Pim Holfve. 

Parterna vill inte avslöja hur stor ägarandel Nordisk Film Games (NTL) får i spelstudion. Normalt går de in på nivåer från 20 procent till 49 procent, enligt Martin Walfisz, som är senior partner på Nordisk Film Games. 

Läs mer: Nordisk Film Games investerar 13 miljoner i dansk spelstudio 

”Vi är ingen VC-fond som är ute efter en snabb exit. Det här är en långsiktig investering. Vi förväntar oss inte att få tillbaka våra pengar på kort tid”, säger han. 

Avalanche Studios (NTL) utvecklar dataspel för pc och spelkonsolerna Playstation och Xbox. Bland de större titlarna hittills finns actionspelserien ”Just Cause” och ”Mad Max”. På senare år har studion gjort jaktspel som ”The Hunter” för pc som lockat 7 miljoner registrerade spelare. 

Läs mer: Jaktspelet The Hunter blev en fullträff för Avalanche Studios 

Martin Walfisz sätter sig tillsammans med Nordisk Films vd Allan Mathson Hansen i och med investeringen i Avalanche Studios styrelse. Och att det blir fler investeringar framöver i andra spelutvecklare är klart. 

Avalanche Studios är en av få stora svenska spelutvecklare som ännu inte närmat sig börsen.

”Vi har gott om pengar och redan sagt att vi ska investera hundratals miljoner i nordiska spelutvecklare. Vi har bara börjat”, säger Martin Walfisz. 

Foto: Nina Åkerberg

Martin Walfisz är senior partner på Nordisk Film Games. Foto: Nina Åkerberg 

Avalanche Studios är en av få stora svenska spelutvecklare som ännu inte närmat sig börsen. Varken Pim Holfve eller Martin Walfisz säger kategoriskt nej till en sådan utveckling i framtiden. 

”Men just nu finns inget behov av mer kapital och vi har inga sådana planer”, säger Pim Holfve. 

Avalanche Studios har för närvarande 270 anställda, men räknar med att rekrytera personal. 

”Vi kommer att bli fler, men det är inget självändamål att vara många personer på studion”, säger Pim Holfve. 

Avalanche Studios har aktivt valt bort mobilspel. 

100 Mkr kan tyckas vara en rejäl påse pengar, men det räcker inte till att utveckla till exempel ett stort spel som Mad Max. När kommer spelarna att få se ett resultat av den här affären? 

”Jag vill inte gå in på datum, men inom en i vår värld okej nära framtid. Vi har ett spel på gång liknande The Hunter Call of the Wild som precis passerat konceptstadiet och som testats på fokusgrupper”, säger Pim Holfve. 

Avalanche Studios har till skillnad från merparten övriga stora bolag i spelindustrin aktivt valt bort mobilspel. Det gäller fortfarande. 

”Det är inte vår kopp te. Och innan VR-tekniken visat sig vara bättre är det heller inte aktuellt att ge sig in där”, säger Pim Holfve. 

På längre sikt kan dock den asiatiska marknaden vara en väg att gå längre fram. 

”Vi kan den västerländska spelmarknaden och måste känna oss trygga innan vi gör någonting nytt”, säger Pim Holfve. 

Martin Walfisz är inne på samma linje: 

”Asien är något alla spelutvecklare tittar på men på vilket sätt och vid vilket läge är något för framtiden. Kortsiktigt är det deras befintliga marknader som Avalanche koncentrerar sig på”, säger han.

Detta är Avalanche Studios

- Avalanche Studios grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg, som båda fortfarande är huvudägare. 

- Bolaget omsatte 247 Mkr det brutna räkenskapsåret 2015/2016 och visade ett rörelseresultat (ebit) på 4,6 Mkr.

- Bland de spel som det har utvecklat finns fler titlar som ”Just Cause”, ”Mad Max” och ”The Hunter”.

- Bolaget har i dag 270 anställda, dels i Stockholm dels i New York.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera