Annons

Ekologisk mathandelskedja i konkurs: ”Känns helt fruktansvärt”

Paradisets vd och grundare Johannes Cullberg under 2016.
Paradisets vd och grundare Johannes Cullberg under 2016. Foto: Jesper Frisk (Di).
Den ekologiska livsmedelskedjan Paradiset går i konkurs och 40 anställda mister nu jobbet. ”Det här blir Stockholms blodbad i modern tid”, säger grundaren Johannes Cullberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2015 grundade Johannes Cullberg livsmedelskedjan Paradiset, som fokuserar på ekologiskt producerad mat. Bolaget drev flera fysiska butiker i centrala Stockholm och öppnade dessutom en egen e-handel två år senare.

Läs mer: Ekobutik ska utmana näthandlare

Nu har koncernen ansökt om konkurs.

”Det känns helt fruktansvärt. Efter många års hårt arbete och mängder av lärorika misstag var vi verkligen på rätt väg. Våra butiker har utvecklats positivt den sista tiden tack vare ett hårt arbete från våra fantastiska medarbetare, leverantörer och kunder”, säger Johannes Cullberg i ett uttalande.

Läs även: Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet”

Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, gjorde bolaget en kraftig förlust om 41,5 miljoner kronor på en omsättning av 115 Mkr. Sedan dess har Paradiset försökt kapa sina kostnader och bland annat stängt två olönsamma butiker. 

Men ansträngningarna räckte inte för företaget, som före konkursen hamnade i en ”akut likviditetsbrist”. Det rådde osäkerheter i Paradisets affärsplan, medger Johannes Cullberg, men nådastöten var att en planerad kapitalrunda stoppades i sista stund.

”De negativa effekterna som corona haft på finansmarknaden de senaste dagarna gjorde att finansieringen inte kunde slutföras. Tajmingen kunde tyvärr inte varit sämre för oss”, säger vd:n i sitt uttalande.

Företagets fallerade nyemission skulle enligt planen ha finansierat verksamheten fram till ett plus minus noll-resultat i början av 2021. Bolagets styrelse utredde andra alternativ, men lyckades inte säkra finansiering från annat håll.

För Di:s systertidning Market utvecklar Johannes Cullberg sitt resonemang. Han liknar coronaepidemin vid ett tåg som smäller rakt in i verksamheter, och pekar på att vissa butiker och restauranger har sett ett tapp i kundunderlag på 90 procent.

”Utan finansiering tvingas vi dra pluggen. Men vi kommer inte att vara ensamma. Det här blir Stockholms blodbad i modern tid. Marknaden försvann över en natt”, säger Johannes Cullberg till Market.

Läs även: Shanghai-entreprenörens råd till svenska småbolag: Planera för noll intäkter

Så sent som under hösten 2019 tog Paradiset in 22 Mkr i kapital, enligt Bolagsverket, men dessa pengar har redan har bränts. Storägare i bolaget är investmentbolaget Blue, men företaget tog även in kapital från ett antal småsparare genom plattformen Fundedbyme. 

Ett 40-anställda kommer att förlora sina arbeten.

”Jag har aldrig varit med om det här förut. Det känns oerhört tungt att resan nu är över. På någon vecka har många års arbete och ett stort antal personers investeringar utraderats”, säger Johannes Cullberg till Market.

Läs även: Mårder hyllar nya krispaketet – men varnar för ”andra vågen”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer