Annons

Stockholms Handelskammare: ”80 procent av it-företagen har brist på arbetskraft”

Stockholms techscen vittnar om en stor brist på arbetskraft. Hela 80 procent av bolagen rapporterar att de inte hittar rätt personal, enligt Stockholms Handelskammare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techbranschen har länge varit en av de starkaste i Sverige och i Stockholm har bristen på programmerare och annan it-personal länge varit allmänt känd. Enligt undersökningen Stockholmsbarometern, som publiceras av Stockholms Handelskammare, är problemen omfattande.

”Hela 80 procent av it-företagen uppger att de har arbetskraftsbrist”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, till Dagens Nyheter.

Men trots att bristen på arbetskraft ses som ett stort problem på techbolagen så är det inte det som pressar bolagen mest. Enligt Stockholmsbarometern så anger många att bristen på lokaler och annan utrustning är ett än värre problem.

Läs även: Stjärnkodaren ger upp och lämnar Sverige: ”Jag har inget annat val” 

Förutom bristen på lättillgängliga bostäder för techbolagens personal så saknas det även kontorslokaler i centrala Stockholm. 

”Det börjar bli en riktig lokalkris, i paritet med bostadskrisen. It-företagen behöver sitta centralt, gärna i kluster, och helst på Södermalm, där är vakansgraden på kontorslokaler otroligt låg”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholmsbarometern tas fram av Stockholms Handelskammare fyra gånger per år  och bygger på svar från 1 268 företag och 290 hushåll.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer