Annons

Ekonomiappen tar in 90 miljoner – förbereder intåg i Tyskland

Dreams två grundare: Henrik Rosvall, vd, och Johan Hemminger, kommersiellt ansvarig.
Dreams två grundare: Henrik Rosvall, vd, och Johan Hemminger, kommersiellt ansvarig.
Sparappen Dreams dubblade förlusten i fjol. Nu fyller man på kassan med ytterligare 90 miljoner kronor, lanserar en kredittjänst i Norge och förbereder en etablering i Tyskland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det här är första gången vi visar vad vår metod är till för”, säger Henrik Rosvall, medgrundare och vd för Dreams.

Det har nu gått fem år sedan han och Johan Hemminger grundade sparappen Dreams och började utveckla sin metod. Ambitionen var att göra sparande roligt för en yngre generation. Istället för att fokusera på procentsatser och tabeller skulle den appen använda ”spelifiering” för att koppla sparande till mål och drömmar. 

Metoden har sedan dess lockat lockat 400 000 användare i Sverige och Norge, enligt egen utsago. Appen hjälper dem att i snitt spara 1 470 kr mer i månaden än förut, säger Henrik Rosvall. Tillsammans har kunderna sparat över 2,5 miljarder kronor via Dreams.

Tjänsten har mognat stegvis. Snittåldern för nya användare har under åren stigit från drygt 20 till 34 år. Dreams har även introducerat fondsparande och andra tjänster på sin plattform.

”Vi vänder oss till de som gillar banker minst, det vill säga 'millennials' och kvinnor”, säger Henrik Rosvall. 

Bland bolagets tidiga investerare kan nämnas Vitamin Well-grundaren Martin Randel, Kings medgrundare Thomas Hartwig, Lena Apler, samt paret Anna och Peter Settman. Även Dreams olika samarbetspartners, finska Ålandsbanken, norska Storebrand och tyska AXA Investment Managers har investerat i bolaget. 

Läs mer: Avanza-avhopparens startup har gått från noll till en halv miljard på fyra år 

Men trots den snabba användartillväxten är Dreams intäkter fortfarande mycket små. Under 2018 uppgick omsättningen till mindre än en halv miljon kronor. Förlusten dubblades samma år till hela 52 Mkr. Även antalet anställda fördubblades under perioden till 44 medarbetare.

Enligt Henrik Rosvall är förlusterna planerade. Bolaget ska fortsätta att investera långsiktigt, säger han, och utveckla fler produkter.

”Vi anställer och har cirka 60 medarbetare i dag.”

Som exempel på nyckelrekryteringar nämner han: Thomas Karlsson, Nordnets gamla riskchef som nu ansvarar för risk och efterlevnad på Dreams, Elena Wallin, som tidigare var vice finanschef på Klarna, och produktchefen Lidia Oshlyansky, som tidigare jobbat på på Spotify där hon varit chef för användarupplevelsen för expansion. 

För att lyckas tar Dreams nu in 90 Mkr i riskkapital från sina befintliga ägare. Pengarna ska användas till produktutveckling och en expansion till Tyskland, som smygstartas innan jul. 

Ambitionen är att fortsätta bygga finansiella tjänster som är ”bra för användarnas välmående” och utveckla nya fondlösningar i samarbete med delägaren AXA Investment, som är en av världens största kapitalförvaltare.

”Vi har sökt tillstånd som värdepappersbolag hos Finansinspektionen. Med tillståndet kan vi lättare expandera till nya marknader, ta en mer aktiv del i kundrelationen och tillsammans med våra partners erbjuda riktigt bra underliggande produkter”, säger Henrik Rosvall.

Läs mer: Dreams lanserar i Europa – samarbetar med fransk finansjätte 

Vid sidan av detta har Dreams även smygstartat en kredittjänst i Norge under hösten som enligt vd:n ska tackla ”den skenande skuldproblematiken” i samhället.

”Det är en tjänst som inspirerar och hjälper folk betala av sina skulder. Kunden konsoliderar sina skulder, samlar dem hos vår bankpartner Storebrand och får ner räntan och löptiden”, säger Henrik Rosvall.

Han framhåller att kunderna sedan får hjälp av Dreams metodik för att betala av sina lån på ett snabbare och roligare sätt.

”Vår metodik bygger på beteendevetenskap och insikter om hur användarna beter sig”, säger vd:n.

Ambitionen är att lansera tjänsten i Sverige på sikt.

”Vi har exporterat vår fondprodukt från Sverige till Norge. Nu hoppas vi importera den här tjänsten från Norge till Sverige.”

Ska ni göra som Tink och sälja er teknik till andra banker?

”Nej, inte i Europa i alla fall. Just nu fokuserar vi all kraft på att bygga en plattform med flertalet tjänster inom ekonomi och välmående för slutkonsument. Men plattformen kan såklart användas i andra sammanhang senare.”

Läs mer: Tink fyller på kassan med en halv miljard: ”Vi vill bli motsvarigheten till Amazon” 

När når ni breakeven?

”Det beror på vår expansionstakt.”

När har ni en ordentlig omsättning?

”Omsättningen man ser i dag är bara vinsten våra produkter genererar. Nu är vi är inne i nästa fas och det kommer synas i siffrorna 2019, men främst och 2020.”

Hur länge räcker de 90 Mkr ni nu tar in?

”Tolv till arton månader, skulle jag säga”, säger Henrik Rosvall.

Hör mer om Dreams i veckans avsnitt av Digitalpodden:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer