Annons

Elon Musk aprilskämtade om konkurs – Tesla föll 5 procent

Teslas vd och grundare Elon Musk.
Teslas vd och grundare Elon Musk. Foto: Francois Mori
Elon Musk skämtade häromdagen om att Tesla stod på randen till konkurs. Utspelet föll inte i god jord på börsen och aktien föll kraftigt under måndagen. Samtidigt återkallar Tesla 123 000 bilar och missar sin prognos för försäljningen av nya Model 3.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elbilstillverkaren Tesla rasade över 7 procent i den tidiga Wall Street-handeln på måndagen. Detta sedan vd:n och grundaren Elon Musk första april-skämtat om att bolaget gått "komplett och totalt i konkurs".

Aktien återhämtade sig något under dagen och stängde med en nedgång på 5 procent.

"Jag har aldrig hört talas om en vd som skämtar om konkurs", kommenterade David Whiston, analytiker vid Morningstar, för Wall Street Journal.

Elon Musks skämt kommer i ett läge då det finns legitima frågetecken kring bolagets likviditetsförsörjning och teknik. Sedan årsskiftet har aktien fallit med 19 procent. Bland annat sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's förra veckan bolagets kreditbetyg med hänvisning just till kassanivåerna.

Läs mer: Frågetecknen växer efter Teslas dödskrasch 

Under helgen kom också beskedet att Tesla måste återkalla 123 000 bilar av Model S som tillverkats före april 2016, för att byta ut en komponent kopplad till styrsystemet som börjat rosta efter kontakt med vägsalt i kalla temperaturer. Elbilstillverkaren uppger att det rör sig om en försiktighetsåtgärd, som tar omkring en timme att åtgärda, och att inga olyckor finns rapporterade i frågan.

Fordonssajten Jalopnik rapporterar samtidigt att Tesla i dagsläget tillverkar omkring 2000 Model 3-fordon, enligt ett internt mejl som Elon Musk har skrivit. Det betyder att bolaget missar sina egna målsättningar då tillverkningen vid det här laget skulle uppgå till 2500, enligt prognos. De officiella produktionsvolymerna för första kvartalet offentliggörs dock av Tesla först senare i veckan.

(Direkt/ Di Digital)

Läs mer: Sämsta börsmånaden någonsin för Tesla 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies