Hoppa till innehållet

Elon Musk: Därför måste vi löda ihop hjärna och dator

Elon Musk utvecklar nu tankarna bakom det nya bolaget Neuralink.

Elon Musk, i dag chef för Tesla och SpaxeX, är även tänkt som vd till Neuralink.
Elon Musk, i dag chef för Tesla och SpaxeX, är även tänkt som vd till Neuralink.

Syftet med Neuralink, som Di Digital har uppmärksammat tidigare, är att utveckla en metod för att implantera teknik i den mänskliga hjärnan så att vi inte blir omsprungna av artificiell intelligens, AI.

Nu framkommer det fler detaljer kring projektet. I ett långt inlägg på bloggen Wait But Why? förklarar Elon Musk hur företaget ska kunna möjliggöra det serieentreprenören kallar för ”samtyckestelepati”.

Läs mer: Så vill Tesla-grundaren Elon Musk kolonisera Mars

Det vore till exempel mycket mer effektivt, menar Musk, om en människa kunde kommunicera med en annan i form av en bild som delas direkt till dennes hjärna, i stället för att först beskriva bilden i ord. Mindre information skulle gå förlorad.

“Det finns många begrepp i huvudet som hjärnan tvingas komprimera till den jättelåga datahastighet vi kallar för tal eller skrift”, säger Elon Musk i intervjun, som refereras av bland andra Wall Street Journal.

”Det är vad språk är. Hjärnan har utfört en komprimeringsalgoritm på en tanke”, säger han.

Närmst på agendan står hjärnrelaterade sjukdomar. Elon Musk hoppas att Neuralink ska kunna behandla stroke, cancer och förlamningar inom fyra år.

Tanken är att Elon Musk ska axla rollen som vd – ett tredje tungt uppdrag vid sidan om vd-posterna på Tesla och SpaceX. På sikt är Neuralinks mål att hjälpa människan att tävla med superdatorerna.

“Vi vill inte ha utvecklat digital superintelligens alltför långt innan vi möjliggjort ett gränssnitt som sammanfogar hjärna och dator”, säger Elon Musk i intervjun.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera