Annons

Elon Musk om att köpa ut Tesla: ”Det tåget har gått”

Teslas vd och medgrundare Elon Musk.
Teslas vd och medgrundare Elon Musk. Foto: David Zalubowski
Elon Musk skulle fortfarande föredra om Tesla inte handlades på börsen. ”Jag vet inte vad jag ska göra åt detta”, sa han till marknaden på onsdagskvällen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elon Musks twittrande är en myndighetsfråga i USA sedan Teslas vd under sommaren 2018 skrivit att han planerade att avnotera sitt bolag till aktiekursen 420 dollar.

Detta innan han informerade marknaden i stort, vilket ledde till en granskning av den amerikanska finansinspektionen SEC.

I ett konferenssamtal med analytiker på onsdagen sade Elon Musk att han fortfarande skulle föredra om Tesla inte handlades på börsen. Det rapporterar bland andra Techcrunch.

”Jag vet inte vad jag ska göra åt detta”, sa Teslas vd under samtalet.

Han verkade dock säker på att det nu var för sent att köpa ut Tesla från börsen med hjälp av några större investerare.

”Det tåget har gått”, sa Elon Musk under samtalet.

Tesla är en av de mest blankade aktierna börsbolagen, vilket innebär att en del av bolagets ägare kan tjäna pengar om aktiekursen viker.

Elbilstillverkaren redovisade sent en större förlust än väntat för det första kvartalet 2019. Tesla räknar dock med att förlusten minskar avsevärt under andra kvartalet och att bolaget kan återgå till lönsamhet under tredje kvartalet.

Podd: Cervenka: ”Elon Musks kontroverser skymmer Teslas uppdrag” 

Samtidigt öppnade Tesla-chefen Elon Musk dörren för att bolaget kan komma att ta in nytt kapital, något han länge motsatt sig. Bolaget brände 1,5 miljarder dollar, 14,3 miljarder kronor, under kvartalet. Visserligen beror delar på urholkningen på att bolaget betalat ett konvertibellån. Men kassan på motsvarande 21 miljarder kronor är nu den minsta på tre år.

Första kvartalets justerade resultat per aktie uppgick till -2:90 dollar. Analytikernas förväntningar var ett resultat på -1:30 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos. 

Försäljningen var 4,54 miljarder dollar, mot väntade 4,84 miljarder dollar.

Tesla räknar med att ordertakten förbättras under året. Under andra kvartalet bedömer Tesla att bolaget kan leverera mellan 90.000 och 100.000 fordon. 

Tesla står också fast vid sin prognos om att leverera 360.000-400.000 fordon under helåret 2019 och att bolaget kan producera 500.000 fordon globalt under 2019.

Elbilstillverkaren siktar på en 25-procentig justerad bruttomarginal för Model S, Model X och Model 3. Under första kvartalet var automotive-segmentets justerade bruttomarginal 20,3 procent, vilket var högre än väntade 17,8 procent, skriver Bloomberg.

Investeringsnivån, capex, väntas under 2019 uppgå till omkring 2,0-2,5 miljarder dollar och beräknas vara tillräcklig för att utveckla huvudprojekten, enligt bolaget.

Tesla-aktien backade marginella 0,1 procent i den amerikanska efterhandeln.

(Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer