Hoppa till innehållet

Elon Musks bäbis för tanken till ett spionplan

Elon Musks märkliga namnval, om hur näringslivstopparnas mysträff blev en affär och fortsatta spekulationer kring vem som kom på Voi. Det är några av veckans snackisar enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Vem, vad, när, hur? Såväl journalistik samt forskning vill undersöka och ta fram ny kunskap. Ibland kallar jag denna krönika för ”skvallerspalt”, men huvudsyftet är att lyfta detaljer och kopplingar mellan personer och bolag som annars inte alltid kommer fram.

För några månader sedan fick jag reda på att Kry-grundaren Josefin Landgård hade samlat ett antal kända näringsprofiler till en exklusiv kväll för att testa hennes CBD-olja, en produkt som utvinns ur växten hampa. Det var därför inte så förvånande när nyheten kom att flera av dem som var där nu gått in som investerare i hennes Mantle, bland andra Cristina Stenbeck, Sophia Bendz och Susanna Campbell

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter” 

Cristina Stenbeck har investerat i CBD-bolaget Mantle.
Cristina Stenbeck har investerat i CBD-bolaget Mantle.Foto: Jack Mikrut, Jack Mikrut, Jack Mikrut

Vad kom först – hönan eller ägget? Jag brukar hävda att det såklart är ägget då det är där mutationen har skett. Det har snackats en del om vem som egentligen ligger bakom idén till att starta elscooterbolaget Voi. Utåt sett brukar de fyras gäng anges: Fredrik Hjelm, Douglas Stark, Adam Jafer och Fredrik Lindvall. Men vi har fått höra att Vostok New Ventures vd Per Brilioth ska ha varit den som drog igång projektet från början. Men när reportern Björn Wallenberg frågade honom om det var han som kom på idén svarade Brilioth:

”Fredrik Hjelm och Douglas Stark är absolut grundare. Vi hittade dem och de hade säkert haft ögonen på idén. Den som kom på idén på Vostok New Ventures var styrelseledamoten Keith Richman. Han bor i Los Angeles, där elscooterfenomenet uppstod.”

Keith Richman kallar sig dessutom som medgrundare på Linkedin. Jag har också tidigare berättat om den så kallade Avito-maffian som har kopplingar till diverse tech-bolag och där Fredrik Hjelm ingår.

Läs mer: Håll koll på ”Avito-maffian”

”Vi blev inspirerade och började prata om att elscootrar borde fungera ännu bättre i Europa och så hittade vi Fredrik Hjelm i Avito-nätverket. Han byggde teamet och vi investerade. Sedan var Voi först ut i Europa. Vi ska inte ta ifrån att Fredrik Hjelm och Douglas Stark att de har grundat, byggt och skött Voi fantastiskt.”

Ära den som äras bör. Enligt Vostok New Ventures Per Brilioth så var det kollegan Keith Richman som började dra i att starta Voi.
Ära den som äras bör. Enligt Vostok New Ventures Per Brilioth så var det kollegan Keith Richman som började dra i att starta Voi.Foto: Josefine Stenersen

Teslagrundaren Elon Musk har en fäbless för att döpa sina barn till unika namn. Sedan tidigare har han fem barn med sin ex-hustru Justine Musk. Tvillingarna Griffin och Xavier som de fick 2004 och trillingarna Damian, Saxon och Kai som kom 2006 – alla pojkar. 

Häromdagen så basunerade han ut – såklart på Twitter där han är ökänd för sina uttalanden – att han fått en son tillsammans med den kanadensiska artisten Grimes. Spekulationerna gick vilda kring vad X Æ A-12 Musk egentligen betyder – syftar det på CIA-spaningsplanet Lockheed A-12? Elon Musk bekräftade sedan att det är hans favoritflygplan. Dopet kan dock stöta på hinder då namnet inte skulle godkännas av kalifornisk lag. 

Är det en text jag skulle välja att läsa från oss på Di Digital denna vecka är det en om syntetisk biologi. Tekniken ger möjligheter till nya framsteg och lockar nu många investerare:

Läs mer: Investerare pekar ut ny trend – ger nya läkemedel och bränslen

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera