Annons

Elon Musks hemliga raket kan ha försvunnit

Serieentreprenören Elon Musk är vd för SpaceX.
Serieentreprenören Elon Musk är vd för SpaceX. Foto: kollage
SpaceX kan ha förlorat sin hemliga last efter söndagens raketuppskjutning. Det uppger flera källor till Bloomberg. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under söndagen sköt Elon Musks SpaceX upp en Falcon 9-raket med en hemlig last för den amerikanska regeringen. Den mystiska lasten som går under namnet Zuma kommer från försvarsjätten Northrop Grumman.

Nu kan raketen ha spårlöst försvunnit, uppger källor till Bloomberg.

Tre anonyma myndighetspersoner med insyn i raketuppskjutningen uppgav för nyhetssajten att det andra steget i uppskjutningen misslyckades och att satelliten kraschade ner i havet.  

Men enligt SpaceX operativa chef Gwynne Shotwell gjorde SpaceX raket allt som förväntades av den. 

”Efter att ha granskat all data hittills så gjorde Falcon 9 allt korrekt på söndagskvällen,” sa Gwynne Shotwell i ett uttalande.

SpaceX nekade ytterligare kommentarer, med hänvisning till uppdragets klassificerade status. Samma sak gällde Northrup Grumman Corp. 

Att inte ge fler kommenter är inget ovanligt i den här typen av situationer, uppger John Logsdon, grundare och tidigare direktör för rymdpolitiska institutet vid George Washington University till Bloomberg.

”Det finns en lång tradition att inte kommentera problem med klassificerade uppdrag, om den inte exploderar på ett sätt så att alla kan se det”, säger John Logsdon.

Han uppger att händelsen kommer att följas av åtminstone tre undersökningar.

"SpaceX kommer att följa upp för att se till att de inte var en del av problemet. Det kommer att finnas en intern utredning på Northrup Grumman. Och sponsringsbyrån kommer att göra en utredning. Oavsett vad Zuma innehöll, så var det dyrt. En miljard dollar vore inte otroligt”, fortsätter han.

Läs även: Space X värderas till 21 miljarder dollar 

Zuma-uppdraget var i alla fall en klar framgång på ett sätt, enligt bolaget. Den första etappen där en del av raketen återvänder och landar på ett sätt så att den kan återanvändas lyckades. Det är ett viktigt steg för SpaceX mål att sänka kostnaden för tillgång till rymden.

Söndagens uppskjutning är SpaceXs första i vad som förväntas bli ett hektiskt år. Företaget planerar att göra cirka 30 uppdrag under 2018 i jämförelse med fjolårets 18 uppdrag. 

Zuma-uppskjutningen var först planerad för november i fjol.

Artikeln uppdaterades 08:30 den 10 januari med uppgifter om SpaceX kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies