Annons

Elon Musks kompanjon blir USA:s nya ambassadör i Sverige

Den amerikanske ambassadörens residens i Stockholm / Ken Howery. Kollage.
Den amerikanske ambassadörens residens i Stockholm / Ken Howery. Kollage. Foto: Creative Commons.
Ken Howery, en av Paypals grundare och tidig investerare i Spotify, blir Trumps man i Sverige. Under tisdagen godkändes han av senaten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För snart ett år sedan nominerades Ken Howery till att bli USA:s ambassadör i Sverige. Under tisdagen godkändes 43-åringen av den amerikanska senaten.

”Jag ser fram emot att sväras in och börja mitt arbete på amerikanska ambassaden i Sverige,” skriver han själv på Twitter.

Ken Howery grundade betalbolaget Paypal 1998 tillsammans med bland annat Peter Thiel som senare gjort sig känd som en tidig investerare i Facebook. Paypal slogs år 2000 samman med X.com, ett betalbolag som Elon Musk varit med och grundat.

2002 köptes bolaget av Ebay för 1,5 miljarder dollar. Därefter har Ken Howery bland annat grundat Founders Fund, ett högprofilerat riskkapitalbolag med bas i San Francisco, tillsammans med Peter Thiel. Genom detta blev Ken Howery en tidig investerare i Spotify.

I sitt anförande i senaten i maj sade Ken Howery att en prioritering som ambassadör kommer vara att stärka de ekonomiska banden mellan USA och Sverige.

”Handeln mellan Sverige och USA omfattar alltifrån mediciner till maskindelar till kläder och möbler. Du kan hitta Iphones i fickor från H&M och Ikea-skrivbord i amerikanska hem”, sade han enligt en transkribering av anförandet.

Dessutom tog Ken Howery upp att hans riskkapitalfirma har investerat i svenska Spotify, innan han lade han ut orden om den svenska startupscenen:

”Efter Silicon Valley är Stockholm hemstaden för näst flest teknikbolag som värderas till över 1 miljard dollar, per capita. Det skapar en oerhörd potential för ytterligare samarbeten”, sade han i maj.

Fredrik Cassel, partner på riskkapitalbolaget Creandum och den som tipsade Ken Howery om Spotify, hyllade den blivande ambassadören i en intervju med Di Digital i höstas.

”Detta är en person med djupast tänkbara rötter i, och svårslagen erfarenhet från, det amerikanska tech-ekosystemet. Som varit med och byggt Founders Fund till att ha en framträdande position globalt”, sade han då.

Läs mer: Peter Thiels partner kan bli ny Sverige-ambassadör: ”Grymt” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer