Annons

Elon Musks rymdbolag erbjuder femdagarsresa runt jorden

Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk.
Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk. Foto: John Raoux
Tesla-grundaren Elon Musks rymdbolag SpaceX har signerat ett partneravtal med Space Adventures för att skicka upp fyra turister till rymden som ska titta på jorden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SpaceX har slutit ett avtal med rymdturistbolaget Space Adventures för att utöka sitt erbjudande till privatpersoner som vill åka till rymden. 

Enligt ett pressmeddelande från Space Adventures handlar det om en resa på fem dagar i SpaceX passagerarkapsel Crew Dragon, där fyra turister kommer att åka i omloppsbanan runt jorden.

På insidan av SpaceX återanvändbara passagerarkapsel Crew Dragon. Kapseln har fyra säten och tre runda fönster där passagerarna kan titta ut.
På insidan av SpaceX återanvändbara passagerarkapsel Crew Dragon. Kapseln har fyra säten och tre runda fönster där passagerarna kan titta ut. Foto: SpaceX

Resan skulle, enligt Space Adventures, erbjuda turisterna att se jorden från rymden på ett sätt som inte har skett sedan Nasa skickade upp en grupp personer i sin Gemini-kapsel 1966. Färden kräver liknande utbildning som för astronauter och än så länge har man inga intresseanmälningar. Planen är att rymdresan ska ske någon gång mellan i slutet av nästa år och i mitten av 2022, skriver CNBC

Space Adventures har tidigare flugit passagerare till den internationella rymdstationen med en rysk rymdraket. Vad trippen med SpaceX Crew Dragon skulle kosta är inte officiellt, men det handlar om tiotals miljoner dollar. Enligt en uträkning från Nasa skulle en resa till den internationella rymdstationen kosta 58 miljoner dollar, motsvarande nära 570 miljoner kronor.

Crew Dragon kommer att skjutas ut i rymden med SpaceX raket Falcon 9 och gå i omloppsbanan runt jorden i fem dagar. I mars förra året gjorde Crew Dragon en resa till den internationella rymdstationen som en del av SpaceX kommersiella rymdprogram med Nasa.

SpaceX raket Falcon 9 med passagerarkapsel Crew Dragon inför testet i Nasas kommersiella passagerarprogram.
SpaceX raket Falcon 9 med passagerarkapsel Crew Dragon inför testet i Nasas kommersiella passagerarprogram. Foto: SpaceX

I september förra året sa Elon Musk att det också kan bli aktuellt att skicka upp människor i SpaceX rymdskepp Starship redan i år. Man gjorde en testflygning på låg höjd med den första prototypen Starhopper i augusti i fjol och nu bygger SpaceX på en ny prototyp som man planerar att flyga till omloppsbanan med. I framtiden är tanken att Starship ska kunna transportera människor till planeten Mars, som Elon Musk vill kolonisera.

Läs mer: Elon Musks rymdskepp till månen och Mars beräknas vara klart 2021

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer