Annons

Elon Musks rymdskepp till månen och Mars beräknas vara klart 2021

En illustration av Starship och SpaceX grundare Elon Musk.
En illustration av Starship och SpaceX grundare Elon Musk. Foto: Press och TT.
Elon Musks rymdbolag SpaceX planerar att starta kommersiella flygningar med det nya rymdskeppet Starship om två år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Entreprenören och SpaceX-vd:n Elon Musk har trots sina storslagna visioner en dystopisk syn på framtiden. Han tror att vi kommer få uppleva en domedag på jorden och har därför planer på att kolonisera planeten Mars. 

Enligt Elon Musk ligger en självförsörjande civilisation på planeten 40–100 år bort, men kommer att färdigställas för kommersiella transporter år 2021.

Läs också: Så vill Tesla-grundaren Elon Musk kolonisera Mars 

I förra veckan berättade en av SpaceX chefer, Jonathan Hofeller, att rymdskeppet Starship kommer att färdigställas för kommersiella transporter år 2021.

Han sa också att bolaget nu pratar med tre potentiella kunder i form av telekombolag som vill skicka upp satelliter med rymdskeppets första flygning.

”Målet är att nå orbit så snart som möjligt, potentiellt sett redan i år, och vara i bruk i slutet av nästa år för att kunna ta kunder tidigt 2021”, sa Jonathan Hofeller på en konferens i Jakarta, enligt publikationen Spacenews.

Starship är det nya namnet på den mer kraftfulla rymdfarkosten som SpaceX har utvecklat de senaste åren, och som tidigare kallades Big Falcon Rocket. Planen är att den i framtiden ska kunna ta passagerare både till månen och Mars.

Just nu sker utvecklingen av Starship på två olika ställen där SpaceX har lokaler, i Florida och i Texas, för att se vilket team som kommer med den bästa lösningen. 

Bolaget har dock redan skickat upp satelliter för kunder med raketen Falcon Heavy (även med föregångaren Falcon 9) vid tre tillfällen. Den senaste gången i tisdags, då även aska från 152 människor fanns med.

Men när det gäller att transportera levande människor i rymden så dröjer det. Elon Musk har sedan tidigare sagt att SpaceX siktar på år 2023. Bolagets första betalande rymdturist är den japanska miljardären Yasuku Maezawa och en grupp av konstnärer, som vill åka till månen och tillbaka.

Ett suddigt foto från en rullande bil i San Francisco av uppskjutningen med SpaceX rymdraket Falcon9 i oktober 2018.
Ett suddigt foto från en rullande bil i San Francisco av uppskjutningen med SpaceX rymdraket Falcon9 i oktober 2018. Foto: Miriam Olsson Jeffery
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer