Annons

Elon Musks supertåg kan komma till Sverige

Hyperloop är Elon Musks idé om ett framtida transportsystem.
Hyperloop är Elon Musks idé om ett framtida transportsystem.
Ett tåg som går över 1000 kilometer i timmen i en slags tub kan bli verklighet mellan Sverige och Finland. Idén lanserades först av Tesla-grundaren Elon Musk.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Idén om att bygga ett supersnabb förbindelse mellan Sverige och Finland via Åland dök upp som ett förslag för den finska ambassaden i slutet av november. Genom att använda Elon Musks hyperloop-koncept skulle tåget köras i en tub med extremt lågt lufttryck och därmed kunna komma upp i 1100 kilometer i timmen. 

Elon Musk, mest känd som grundare av Paypal och elbilstillverkaren Tesla, presenterade hyperloop-konceptet för första gången år 2012 och jämförde det då med en korsning mellan en Concorde, en railgun och ett airhockeybord.

Genom sitt företag SpaceX utlyste han i somras en tävling för att ta fram den bästa tekniska lösningen för en fungerande hyperloop. Företaget Hyperloop technologies är ett av de som tror sig ha det vinnande konceptet. 

Samma företag har erbjudit sig att bidra med pengar till en förstudie om en möjlig hyperloop mellan Finland och Sverige, enligt Sveriges Radio. 

Förstudien ska enligt planerna presenteras i höst och Hyperloop technologies hoppas kunna genomföra någon form av testkörning under 2016, säger vd:n Rob Lloyd till Sveriges Radio.

”Vi hoppas ha tre platser i världen där kontrakten är klara och vi kan starta någon gång mellan 2017 och 2020, och ser gärna att Sverige är ett av dem”, säger han.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer