Annons

Elon Musks twittrande synas av finansmyndighet

Elon Musk är Teslas vd och medgrundare.
Elon Musk är Teslas vd och medgrundare. Foto: AP
Teslas vd Elon Musk gick på onsdagen ut på Twitter för att berätta om sina planer på att avnotera elbilsbolaget. Nu granskas han av tillsynsmyndigheten SEC.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teslas vd Elon Musk har blivit känd för att inte hålla tillbaka på Twitter. Förutom mer privata twitterbråk har han även använt plattformen för att nå ut med finansiell information om exempelvis Tesla. 

Senast i tisdags skrev Elon Musk att han övervägde att avnotera Tesla från börsen.

”Överväger avnotera Tesla vid 420 dollar. Finansiering säkrad”, skrev han och syftande på aktiekursen. 

Den amerikanska finansmarknadsmyndigheten SEC kommer nu att undersöka bakgrunden till Elon Musks tweets. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

SEC som är den amerikanska tillsynsmyndigheten för handel med värdepapper vill veta om Elon Musk var ärlig i sina tweets och att finansieringen verkligen var säkrad eller om det var ett sätt att trycka upp värdet på aktien.

Teslas aktie rusade med 11 procent efter Elon Musks tweet. Aktien handelstoppades för att sedan stiga ytterligare. Däremot har börskursen inte nått den nivå på 420 dollar som Elon Musk hänvisar till. Vid stängning av börsen under onsdagskvällen var aktien värd 370 dollar.

Läs även: Musks utspel en miljardförlust för blankarna 

Det är osäkert om man har påbörjat en formell utredning mot Elon Musk på SEC, enligt Wall Street Journal. Om tillsynsmyndigheten skulle anse att utlåtandet från Elon Musk var missledande eller falskt kommer det eventuellt inledas en formell utredning.

Att köpa ut Tesla från börsen skulle vara den största avnoteringen hittills. 

Teslas börsvärde är nu närmare 64 miljarder dollar, motsvarande 570 miljarder kronor. Det innebär att elbilsbolaget ses av marknaden som USA:s mest värdefulla biltillverkare, före GM (54 miljarder dollar) och Ford (40 miljarder) – trots att de båda sistnämnda tillverkar väldigt många fler bilar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies