Annons

Musk vill bygga ventilatorer i Tesla-fabrik – och SpaceX gör handsprit

Sjuksköterska som förbereder sig för patienter med coronvirus och SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk.
Sjuksköterska som förbereder sig för patienter med coronvirus och SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk.
Ett par anställda på Elon Musks SpaceX har smittats av coronaviruset. Nu ska rymdbolaget producera ansiktsvisir och handsprit för att donera – medan elbilsbolaget Tesla vill bygga ventilatorer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Många sjukhus i USA skriker just nu efter skyddsutrustning och det kommer rapporter om att sjuksköterskor får hushålla med till exempel ansiktsvisir och munskydd. Flera techbolag har därför startat insamlingar av munskydd, till exempel Apple som gick ut på onsdagen och sa att man har hittat och köpt in 10 miljoner stycken från sin produktionskedja.

I helgen skickades det, enligt CNBC, ut ett meddelande till anställda på SpaceX om att rymdbolaget producerade 75 ansiktsvisir under helgen och levererade dem till ett lokalt sjukhus i Hawthorne, i Kalifornien. Bolaget donerade även 100 skyddsdräkter och planerar att producera handsprit samt fler ansiktsvisir.

SpaceX grundare Elon Musk var för några veckor sedan skeptisk till allvaret med coronaviruset på Twitter. Nu har han svängt om i takt med att utbrottet har blivit större i Kalifornien och USA. Nyligen skickades ett dussin anställda på SpaceX hem för att en anställd och en vårdperson hade testats positiva för viruset.

Förutom i SpaceX produktionslokaler planerar Elon Musk även att tillverka ventilatorer i Teslas fabriker.

Redan i förra veckan uppmanade en Tesla-ägare honom att producera ventilatorer i Teslas fabriker, varpå Elon Musk svarade att ”Vi kommer att tillverka ventilatorer om det råder brist”.

Läs mer: Tesla och biljättar erbjuder sig att tillverka respiratorer

Länk till twitter

New York Citys borgmästare Bill Blasio svarade honom då att det kommer behövas tusentals ventilatorer de kommande veckorna. ”Vi kan behöva din hjälp!”, skrev han.

På onsdagen gick Elon Musk återigen ut på Twitter och skrev att Tesla så snart som det bara går kommer att återöppna sin New York-fabrik för att starta tillverkningen av ventilatorer. Den är just nu stängd utifrån de order som har getts i delstaten om att alla ska hålla sig hemma.

Twitter-inlägget från Elon Musk var en återkoppling till att medicinteknikbolaget Medtronic gick ut och sa att man har börjat samarbeta med Tesla. Tillsammans planerar företagen att producera respiratorer i Teslas fabrik i Fremont, i Silicon Valley.

Enligt Elon Musk har även Tesla köpt ventilatorer från Kina som ska skeppas till USA.

Läs också: Tesla stänger fabrik till följd av viruset – aktien tappar

Länk till twitter
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer