Hoppa till innehållet

Helsingborgs DagbladSydsvenskan
I samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Här är första investeringen för Norrskens nya miljardfond

Riskkapitalgrenen av stiftelsen Norrsken gör sin första investering ur den nya miljardfond som startades före årsskiftet. Stockholmsbolaget Elsa Science tar in 20 miljoner kronor för att öka spridningen av en app som hjälper patienter med ledgångsreumatism att få en skräddarsydd behandling.

Vd:n för Elsa Science, Sofia Svanteson, och Norrskens investeringschef, Agate Freimane
Vd:n för Elsa Science, Sofia Svanteson, och Norrskens investeringschef, Agate FreimaneFoto: Petronelle Halvorsen

Sofia Svanteson har jobbat i nära 20 år med den uppmärksammade innovations- och designbyrån Ocean Observations och även suttit i regeringens digitaliseringsråd.

Men när två professorer knackade på hos byrån för att få hjälp med att omvandla forskningsresultat till verktyg som patienter med ledgångsreumatism kunde använda i sin vardag blev projektet så spännande att hon klev av och startade bolag med dem.

”Det var ett litet konsultprojekt som blev så intressant och fick så mycket uppmärksamhet från vårdgivare, patienter och läkemedelsbolag. Det var för bra för att sedan hamna på hyllan. Så jag sa att vi måste starta bolag”, berättar Sofia Svanteson, som blev vd för bolaget som fick namnet Elsa Science.

Hon beskriver problem med hur patienter dels inte får rätt diagnos i tid och därmed hinner försämras innan de kommer under behandling, men också hur det läkemedlet som oftast skrivs ut i första hand bara hjälper en del av alla som drabbats av sjukdomen.

”Då finns stora risker för invalidisering därför att lederna försämras. Dessa patienter drabbas av stor smärta och trötthet och många av dem har därför också mycket korttidssjukskrivning”, säger Sofia Svanteson.

Dessutom handlar det om mer än bara läkemedel, till exempel kan en ändrad livsstil påverka effekten av behandlingen positivt.

Bolagets första produkt är en app där patienterna registrerar sina levnadsvanor, vilka mediciner de tar och hur de mår. Detta jämförs sedan med patientdata från vetenskapliga studier, för att snabbt kunna se om det preparat som de fått verkligen hjälper eller om de behöver byta.

”Vissa läkemedel ska ha effekt redan efter en till två dagar, medan andra tar lite längre tid – men det tar ofta tre till sex månader innan patienten träffar vården igen. Under tiden står de på ett läkemedel som kanske inte är rätt för dem och då fortsätter sjukdomen att påverka negativt.”

Förutom hälsovinsterna för patienterna pekar Sofia Svanteson på de samhällsekonomiska vinsterna av att få ner sjukskrivningarna om rätt behandling kan sättas in snabbare.

Tjänsten är gratis för patienterna. Affärsmodellen bygger istället på att läkemedelsbolagen betalar en avgift till Elsa Science för varje patient som använder appen och respektive bolags läkemedel. Bolagen får inte del av några patientdata.

Hittills är tre amerikanska läkemedelsbolag kunder. På sikt hoppas Sofia Svanteson dock att sjukvården även ska kunna skriva ut hälso-appar på recept, något som Tyskland beslutade om i fjol.

Hittills har utvecklingen finansierats av affärsänglar som Louise Samet, Hampus Jakobsson och Erik Byrenius samt med projektmedel från bland andra Vinnova, men för att snabbare komma ut på fler marknader har Elsa Science precis tagit in 20 miljoner kronor i riskkapital.

Läs mer: Han skapar miljardfond – vill rädda världen

Största investerare i rundan är Klarnagrundaren Niklas Adalberths nystartade riskkapitalfond, Norrsken VC, som har en dryg miljard kronor i kassan och ska investera i teknikbolag som försöker lösa samhällsproblem.

”Digital hälso- och sjukvård är väldigt intressant just nu och vi ser stor potential i området. Dessutom har Sofia på kort tid lyckats samla ett bra team”, säger Agate Freimane, en av fyra partner i Norrsken VC.

Dessutom går Noaber Foundation från Holland, Per Båtelson, Ahsan Amjad och Josefin Landgård in med pengar i rundan tillsammans med två av de tidigare investerarna i Elsa Science: Inventure från Finland och Crowberry Capital från Island.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera