Annons

Elscooterstriden hårdnar i Europa

En elscooter från företaget Bird står parkerad i San Francisco.
En elscooter från företaget Bird står parkerad i San Francisco. Foto: Jeff Chiu (AP)
De mångmiljardvärderade elscooterföretagen Bird och Lime tävlar om att ta över den europeiska marknaden. Nu har bägge bolag satt sina åkdon på vägarna i Frankrike.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det amerikanska startupbolaget Bird, som utvecklat en cykelpool för elektriska scootrar, etablerar sig för första gången i Europa. 

Det rör sig om ett pilotprojekt i Frankrikes huvudstad Paris för att se hur tjänsten fungerar i en innerstad med mer än två miljoner människor. Staden uppges av Bird vara progressiv när det kommer till att lösa trängselproblem.

Bird ska även driftsätta ett antal scooters i den israeliska staden Tel Aviv och för samtal med ett lokalt universitet och några kommuner. 

Konkurrenten Lime är redan verksamma i Europa i viss utsträckning sedan december i fjol. I slutet på juni satte de sina scootrar i trafik i just Paris och hann därmed före sin konkurrent.

Läs mer: Miljardvärderade scootern kommer till Europa 

De bägge bolagen har röjt stor uppmärksamhet under våren genom flera stora kapitalrundor. Riskkapitalet i Silicon Valley har vallfärdat till elscootermarknaden och Bird värderas i skrivande stund till 9 miljarder kronor.  

Nyligen stängde också Lime en stor runda, där bland andra svenska entreprenören Niklas Zennström deltog, som värderade bolaget till 9,6 miljarder kronor.

Men det nya transportmedlet är kontroversiellt. Protester har väckts mot att el-scootrarna dominerar vägar och stadsmiljöerna och motståndare menar att scootrarna lämnas vind för våg på gatorna när brukarna är klara med dem för dagen. 

I San Francisco i Kalifornien har strängare regleringar införts under sommaren. Lokala myndigheter har tvingat Bird och Lime att tillfälligt upphöra med sin verksamhet, samtidigt som de i framtiden kommer behöva söka tillstånd mot ett krav om att bli mer flitiga med att städa upp scootrarna.

(Finwire/ Di Digital)

Lyssna: "Kommer elscooterhysterin nå Sverige? Nja..." 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer