Annons

Angry Birds återkomst – som ett AR-spel

Angry Birds släpps som AR-spel på Magic Leaps plattform.
Angry Birds släpps som AR-spel på Magic Leaps plattform. Foto: pressbild
Angry Birds är tillbaka men den här gången som ett AR-spel som den svenska VR-studion Resolution Games har utvecklat. Tillsammans med Magic Leaps nya hårdvara hoppas Rovio på en ny succé.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Angry Birds, spelstudion Resolution Games och Magic Leap i en samma mix kan få de flesta spelbolagsintresserade att höja på ögonbrynen.

Rovio, vars mobilspel om arga fåglar laddats ner över 4 miljarder gånger sedan 2009, har hittills haft ett tufft år med ett halverat börsvärde från i februari. 

Nu hoppas det finska spelbolaget på revansch när man den 9 oktober släpper ett spel inom augmented reality utvecklat av Tommy Palms Stockholmsbaserade VR-studio Resolution Games. 

”Vi har tidigare sagt att vi vill expandera till AR men sen var vi även intresserade av att jobba med ett känt IP (intellectual property reds. anm.). Då var Angry Birds en lämplig kandidat och Rovio som är duktiga på att förstå processen för hur man gör spel”, säger Tommy Palm.

Resolution Games har tidigare utvecklat VR-spelet "Bait!" som har laddats ned över 2,5 miljoner gånger sedan lanseringen 2016, och senast piratspelet Narrows som kom ut i februari. 

Läs även: VR-profilen Tommy Palm: ”Vi har gått med vinst i fem månader” 

För Angry Birds-spelet har man även beslutat att släppa spelet på det hajpade AR-bolaget Magic Leaps nya hårdvara. 

”Det är jätteroligt att man kan få en glimt in i framtiden med det här headsetet. Det ger verkligen en bild av vad som kommer. Det här blir 3d på riktigt när man styr kameran med huvudet och kan gå runt spelplanen som man har framför sig. Vårt spel är designat så att det verkligen finns nytta med att titta på det från olika håll”, säger Tommy Palm.

Läs även: AR-bolaget Magic Leap lanserar – efter 7 år och 20 miljarder 

Magic Leaps utveckling av en hårdvara inom augmented reality har under flera år varit techsektorns bäst bevarade hemlighet. Bolaget har sedan starten tagit in drygt 20 miljarder kronor i riskkapital av bland andra Google Ventures, Alibaba och riskkapitaljätten Andreessen Horowitz. För drygt en månad sedan visade de upp sina AR-glasögon för första gången. 

Angry Birds AR-spel väntas släppas senare i höst.
Angry Birds AR-spel väntas släppas senare i höst. Foto: pressbild

”Vi är glada att expandera varumärket och Angry Birds värld till nya plattformar som Magic Leap. Det ger fans ett unikt sätt att engagera sig med sina favoritkaraktärer. Resolution Games har gjort ett otroligt jobb för att få Angry Birds till liv i en ny upplevelse som låter spelarna se och känna hur det är att slåss mot grisarna på ett helt nytt sätt”, säger Rovio Entertainments vd Kati Levoranta i ett pressmeddelande.

Sedan Rovios aktie tappade närmare hälften av värdet i februari har kursen mer eller mindre stannat på samma låga nivå. Det trots att bolaget rapporterade en ökad omsättning i augusti. I början av september började bolaget köpa tillbaka aktier från börsen.

Läs även: Svenska succéfonden efter Rovios kursslakt: ”Ägarna argare än fåglarna” 

Om det nya AR-spelet blir en succé återstår att se. AR-glasögonen Magic Leap One kommer att kosta cirka 20 000 kronor och finns ännu inte tillgängliga för köp. 

”Det kommer inte vara så många som kan spela det här på ett tag men det är vi vana vid eftersom det var samma sak när vi började med VR. Man får ha lite uthållighet för att vara först ute och ändå bygga saker för framtiden”, säger Tommy Palm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer