Hoppa till innehållet

Kinas Alibaba storsatsar på ”Zlatans e-sportsplattform”

E-sportsplattformen Challengermode tar in hela 105 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda ledd av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Även fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović, delägare sedan tidigare, deltar i rundan. 

Alibabas grundare Jack Ma, Challengermodes medgrundare och vd Robel Efrem och fortbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.
Alibabas grundare Jack Ma, Challengermodes medgrundare och vd Robel Efrem och fortbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Investerarna fortsätter att flockas kring Robel Efrems e-sportsplattform. Nu står det klart att Challengermode tagit in hela 105 miljoner kronor (12 miljoner dollar) i en ny finansieringsrunda ledd av Ewtp Innovation Fund, som ägs den kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group. 

Ewtp Innovation Fund säger sig vara glada över att få Challengermode in i portföljen.

”De har sedan första mötet visat en grym förståelse för det vi gör och fortsätter leverera post investment. Det har helt enkelt varit en bra match”, säger Challengermodes vd och medgrundare Robel Efrem per mejl. 

CY Chen vid fondens gamingdel Joyme Capital hyllar Challengermode i ett skriftligt uttalande. 

”Deras ledande position på den snabbt växande e-sportsmarknaden gör dem perfekta för oss. Sedan företaget lanserades 2014 har det fortsatt att uppnå betydande milstolpar när det gäller tillväxt, produktutveckling och kundförvärv. Vi ser fram emot att fortsätta stödja ledningsgruppen för att framgångsrikt bygga upp, utveckla och växa verksamheten till dess fulla potential”, säger CY Chen vid fondens gamingdel Joyme Capital i ett skriftligt uttalande. 

Övriga investerare i rundan är Telia Ventures, samt de befintliga delägarna GP Bullhound, Lundin-familjens riskkapitalbolag Back In Black Capital och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović.

Vd:n vill inte kommentera bolagets värdering.

Challengermode har utvecklat en plattform för ”gamers” och lag inom e-sport att delta i turneringar och mästerskap som arrangeras av olika organisatörer. Exempel är FIFA och spelet League of Legends. Affärsmodellen går ut på att ta en del av transaktionerna, exempelvis vid biljettförsäljning. 

Kapitalet man tar in ska användas för teknisk utveckling, internationell expansion till bland annat Nordamerika och affärsutveckling med fokus på att öka intäktsströmmarna, enligt bolaget. 

Det kan behövas. Under verksamhetsåret som slutade den sista mars 2019 omsatte Challengermode endast 2 miljoner kronor med en förlust på 21 Mkr.

Läs mer: Ökad förlust för Zlatans e-sportbolag

Robel Efrem vill inte kommentera hur bolagets omsättning utvecklats sedan dess.

”Det har gått tillräckligt bra för att vi ska kunna stänga en runda under dessa tider. Vi fortsätter leverera med fokus på tillväxt”, säger han. 

I sitt pressmeddelande skriver Challengermode att finansieringen görs i en tid då e-sport har ett högre ”minuttittande” än många traditionella sporter som tennis, basket och rugby. 

”Idag spelar mer än 2,5 miljarder människor i världen dataspel och mer än 220 miljoner människor tittar på professionella e-sportturneringar varje månad”, skriver man.

Challengermode grundades 2014 av ett gäng med vd Robel Efrem i spetsen.
Challengermode grundades 2014 av ett gäng med vd Robel Efrem i spetsen.

Challengermode beskriver sig som ”en av de snabbast växande gräsrotsplattformarna för e-sport”. Man uppger sig ha stått värd för miljontals tävlingar hittills i år i Europa och lyfter fram sitt partnerskap med världens största digitala festival Dreamhack, den globala fotbollsorganisationen Fifa och det kända e-sportslaget Fnatic.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera