Annons

Kinas Alibaba storsatsar på ”Zlatans e-sportsplattform”

Alibabas grundare Jack Ma, Challengermodes medgrundare och vd Robel Efrem och fortbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.
Alibabas grundare Jack Ma, Challengermodes medgrundare och vd Robel Efrem och fortbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.
E-sportsplattformen Challengermode tar in hela 105 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda ledd av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Även fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović, delägare sedan tidigare, deltar i rundan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investerarna fortsätter att flockas kring Robel Efrems e-sportsplattform. Nu står det klart att Challengermode tagit in hela 105 miljoner kronor (12 miljoner dollar) i en ny finansieringsrunda ledd av Ewtp Innovation Fund, som ägs den kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group. 

Ewtp Innovation Fund säger sig vara glada över att få Challengermode in i portföljen.

”De har sedan första mötet visat en grym förståelse för det vi gör och fortsätter leverera post investment. Det har helt enkelt varit en bra match”, säger Challengermodes vd och medgrundare Robel Efrem per mejl. 

CY Chen vid fondens gamingdel Joyme Capital hyllar Challengermode i ett skriftligt uttalande. 

”Deras ledande position på den snabbt växande e-sportsmarknaden gör dem perfekta för oss. Sedan företaget lanserades 2014 har det fortsatt att uppnå betydande milstolpar när det gäller tillväxt, produktutveckling och kundförvärv. Vi ser fram emot att fortsätta stödja ledningsgruppen för att framgångsrikt bygga upp, utveckla och växa verksamheten till dess fulla potential”, säger CY Chen vid fondens gamingdel Joyme Capital i ett skriftligt uttalande. 

Övriga investerare i rundan är Telia Ventures, samt de befintliga delägarna GP Bullhound, Lundin-familjens riskkapitalbolag Back In Black Capital och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović.

Vd:n vill inte kommentera bolagets värdering.

Challengermode har utvecklat en plattform för ”gamers” och lag inom e-sport att delta i turneringar och mästerskap som arrangeras av olika organisatörer. Exempel är FIFA och spelet League of Legends. Affärsmodellen går ut på att ta en del av transaktionerna, exempelvis vid biljettförsäljning. 

Kapitalet man tar in ska användas för teknisk utveckling, internationell expansion till bland annat Nordamerika och affärsutveckling med fokus på att öka intäktsströmmarna, enligt bolaget. 

Det kan behövas. Under verksamhetsåret som slutade den sista mars 2019 omsatte Challengermode endast 2 miljoner kronor med en förlust på 21 Mkr.

Läs mer: Ökad förlust för Zlatans e-sportbolag

Robel Efrem vill inte kommentera hur bolagets omsättning utvecklats sedan dess.

”Det har gått tillräckligt bra för att vi ska kunna stänga en runda under dessa tider. Vi fortsätter leverera med fokus på tillväxt”, säger han. 

I sitt pressmeddelande skriver Challengermode att finansieringen görs i en tid då e-sport har ett högre ”minuttittande” än många traditionella sporter som tennis, basket och rugby. 

”Idag spelar mer än 2,5 miljarder människor i världen dataspel och mer än 220 miljoner människor tittar på professionella e-sportturneringar varje månad”, skriver man.

Challengermode grundades 2014 av ett gäng med vd Robel Efrem i spetsen.
Challengermode grundades 2014 av ett gäng med vd Robel Efrem i spetsen.

Challengermode beskriver sig som ”en av de snabbast växande gräsrotsplattformarna för e-sport”. Man uppger sig ha stått värd för miljontals tävlingar hittills i år i Europa och lyfter fram sitt partnerskap med världens största digitala festival Dreamhack, den globala fotbollsorganisationen Fifa och det kända e-sportslaget Fnatic.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer