Annons

Kry öppnar vårdcentral – erbjuder fysiska möten med läkare

Livia Holm, Sverigechef för Kry.
Livia Holm, Sverigechef för Kry. Foto: Press och TT.
Kry öppnar sin första egna vårdcentral i Sverige. ”Nu kan vi hantera både det digitala och fysiska mötet med patienten”, säger Livia Holm, talesperson för Kry i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den digitala vårdgivaren Kry är främst känd för att erbjuda vård via dator, surfplatta eller smartphone. För att få lov att bedriva sin verksamhet har man även ett samarbete med en traditionell vårdcentral i Jönköping.

Men nu meddelar bolaget att man öppnar sin första egna vårdcentral. Den 3 december slår den upp portarna i Medicon Village i Lund.

”Det här är ett naturligt nästa steg för oss. Vi är ju den ledande digitala vårdgivaren i Europa och vi vill ha fysiska enheter för att kunna fortsätta utveckla vården,” säger Livia Holm, affärsutvecklare och talesperson för Kry i Sverige. 

Hon menar att mycket av det som i dag sker på traditionella vårdcentraler kommer att digitaliseras de kommande åren. Kry ser därför detta som ett sätt att kunna hitta nya möjligheter och driva på utvecklingen.

”Allt fler saker som hanteras på vårdcentraler i dag kommer att hanteras digitalt de kommande åren. Vård av kroniskt sjuka till exempel. Det är viktigt att driver på den utvecklingen och då behöver vi även fysiska enheter”, säger hon.

Läs mer: Nätläkaren Kry tar fart i Frankrike 

Krys första egna vårdcentral skiljer sig från traditionella vårdcentraler på flera sätt. Bland annat behöver patienterna inte byta rum om de ska undersökas av olika vårdgivare. Istället kommer vårdgivarna till patienterna. Vårdcentralen har även digitala rum i vilka patienterna kan få tillgång till Krys övriga vårdgivare i hela Sverige.

”Det är en liten till medelstor enhet med totalt ett dussintal sjuksköterskor, läkare, dietister och psykologer. Men i våra digitala vårdrum får man ju även tillgång till 100-tals kliniker i vårt system”, säger Livia Holm.

Läs mer: Krys vd om nya miljardvärderingen: "Expansionen kommer att kosta" 

Hon betonar att Krys ambition är att de digitala kanalerna fortsatt ska utgöra den första kontakten som patienten har med vården. Om det sedan blir nödvändigt med en fysisk undersökning guidas de till rätt plats i nästa led. Hon menar att detta borgar för effektiviseringar i vården, samtidigt som patientupplevelsen förbättras. 

Ska ni öppna fler enheter framöver?
”Det kan absolut ske. Vi har ju lämnat in så kallade LOV-ansökningar om att öppna vårdcentraler till andra landsting än Skåne.”

Såhär ska Krys vårdcentral se ut.
Såhär ska Krys vårdcentral se ut. Foto: Rendering från Kry.

Kry (NTL) grundades 2014 och har tagit in närmare 800 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Creandum, Index Ventures och Accel Partners.

Sedan tidigare driver konkurrenten Doktor.se en fysisk vårdcentral i sörmländska Vingåker. 

Läs mer: Doktor.se ger gratis digital vård från Vingåker – här är kvittot för landstingen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies