Annons

Storaffär: Grundaren gör comeback i Pricerunner

Ny ägartrio: Pricerunners vd Nicklas Storåkers, Pricerunners medgrundare Magnus Wiberg och H&M:s Karl-Johan Persson.
Ny ägartrio: Pricerunners vd Nicklas Storåkers, Pricerunners medgrundare Magnus Wiberg och H&M:s Karl-Johan Persson.
Riskkapitalbolaget Eequity och Nicklas Storåkers köper Nordstjernans tredjedel av miljardvärderade Pricerunner. Investeringen, på 100-tals miljoner kronor, är en comeback för Eequitys medgrundare Magnus Wiberg som startade Pricerunner 1999.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Drygt 20 år har passerat sedan Magnus Wiberg var med och grundade prisjämförelsesajten Pricerunner ihop med två andra. Första investeraren var Northzone-veteranen Pär-Jörgen Pärson, som då var chef för riskkapitalbolaget Cell Ventures.

”Vår grundidé med Pricerunner var att jämföra remklamutskicken från de stora hemelektronikkedjorna och samla allt på nätet. Vi satt i Hitechbuilding vid Hötorget och umgicks en del med Tradedoublers grundare Felix Hagnö och Martin Lorentzon”, minns Magnus Wiberg idag.

Läs mer: Northzone tar in fem miljarder i ny rekordfond

När it-bubblan brast i mars 2000 var Tradedoubler och Pricerunner två av få svenska it-bolag som klarade sig bra. Pricerunner såldes 2004 för cirka 240 miljoner kronor till en utländsk ägare. Tio år senare köptes bolaget av det amerikanska internetkonglomerat IAC 2014. 

Vi satt i Hitechbuilding vid Hötorget och umgicks med Felix Hagnö och Martin Lorentzon.

I mars 2016 bytte Pricerunner ägare igen. Denna gång var köparen NS Intressenter, en ägargrupp bestående av Nicklas Storåkers, fastighetsbolaget Nordstjernan och H&M-chefen Karl-Johan Persson i spetsen.

Prislappen landade på knappt 800 miljoner kronor, enligt den amerikanska säljaren IAC:s rapportering till USA:s finansinspektion SEC. Räknar man bort nettokassan för Pricerunner Sweden och Pricerunner International var den egentliga prislappen cirka 620 Mkr.

Nicklas Storåkers tog över som vd och bolaget har sedan dess återinvesterat sina vinster i att stöpa om verksamheten och byta den tekniska plattformen. Kontoret i Kina har lagts ned till förmån för att bygga ett team med kring 130 medarbetare, huvudsakligen i Stockholm.

Nu står det alltså klart att riskkapitalbolaget Eequity köper Nordstjernans 35-procentiga andel i Pricerunner. Även Nicklas Storåkers är med och köper en mindre del av Nordstjernans innehav.

Många av våra portföljbolag är kunder hos Pricerunner.

Summan är inte offentlig, och Magnus Wiberg avböjer att kommentera storleken på affären. Men enligt Di Digitals källor rör det sig om en investering på 100-tals miljoner kronor. Pricerunners värdering uppges vara i paritet, eller strax över den som gällde 2016.

Ansvarig för Eequitys investering är Magnus Wiberg. 

”Nicklas Storåkers har investerat i kraftigt i Pricerunner och förbättrat produkten rejält. Vi ser detta som en bra investering för framtiden och tror oss kunna bidra till utvecklingen. Jag har ju min erfarenhet som en av Pricerunners ursprungliga grundare. Ovanpå det är många av våra portföljbolag kunder hos Pricerunner. De har värdefulla insikter i vad som är bra och vad som kan förbättras”, säger han. 

Magnus Wiberg tar nu plats i Pricerunners styrelse. Där får han sällskap av bland andra bolagets ordförande Paul Fischbein, som tidigare har startat Tretti.se och varit vd på Qliro, samt Björn Magnusson, som ansvarar för merparten av H&M-arvtagaren Karl-Johan Perssons privata investeringar.

Pricerunner hjälper idag miljontals konsumenter i Sverige, Storbritannien, Tyskland och Danmark att jämföra 1,8 miljoner produkter från 5900 butiker. Man erbjuder även omdömen, kundrecensioner och expertråd.

Huvudkonkurrenterna heter Google och Prisjakt, och intäkterna kommer främst från kickbacks från de klick som leder till köp. Bolaget omsatte 246 Mkr 2018 och hade ett rörelseresultat på 50,6 Mkr före avskrivningar. 

”Vi har haft stort mervärde av att ha Nordstjernan som en av våra huvudägare. Likaså är vi exalterade över att Eequity, med utpräglad erfarenhet av både e-handel och Pricerunner, kommer att stödja Pricerunners framtida resa”, säger Nicklas Storåkers i en kommentar. 

Riskkapitalbolaget Eequity (skrivs egentligen eEquity) startades 2010 av Magnus Wiberg och Patrik Hedelin, en av grundarna bakom nätpionjären Boo.com, som gick i konkurs under spektakulära omständigheter år 2000. På senare år har Eequity lyckats investera i flera av Sveriges största e-handelssuccéer, däribland Na-kd, Ideal of Sweden, Footway och Twistshake. 

I november i fjol kunde Di Digital rapportera att Eequity tagit in en dryg miljard i sin nya, rekordstora investeringsfond.

Läs mer: Boo.com-veteranen plockar in miljardbelopp i ny rekordfond

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer