Hoppa till innehållet

Embracer rusar på börsen: ”Vi hade 70 procent organisk tillväxt i kvartalet”

Embracer rusar på börsen sedan man redovisat ett rörelseresultat långt över förväntan för det senaste kvartalet. Gamingbolaget meddelar även att man genomför åtta förvärv. 

Lars Wingefors, vd för Embracer.
Lars Wingefors, vd för Embracer.Foto: Jack Mikrut

Gamingbolaget Embracer EMBRAC B -1,76%Dagens utveckling redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, på 965 miljoner kronor för bolagets första kvartal, som slutar den sista juni. Resultatet var långt över förväntan. Enligt S&P Global Market Intelligences sammanställning väntades resultatet landa på 675 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 2069 miljoner kronor, mot väntade 1660 miljoner.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 732 Mkr.

”Vi har haft en stabil utveckling på affärerna, drivet av att folk stannat hemma under nedstängning och en mängd goda releaser”, säger vd:n Lars Wingefors i en intervju med DiTV på morgonen. 

Marknaden gjorde tummen upp för rapporten. Vid 11-tiden hade aktiekursen stigit med drygt 12 procent till 16,8 kronor. Bolagets marknadsvärde är därmed 57,5 miljarder kronor. Följ kursen här

I separata pressmeddelanden meddelar Embracer även att bolaget ingått avtal om att förvärva åtta bolag (se faktaruta). Detta efter ett kvartal då vissa analytiker kritiserat bolaget för att man gjort för få företagsköp.

Vd:n lyfter fram bolagen 4A Games, Deca Games och New World Interactive från Kanada som de tre strategiskt viktigaste förvärven.

”4A Games är en utvecklare på Malta med 150 pers som gör bra spel och vi förlägger ju Metro-serien med dem sedan många år. Sedan tar vi också ett steg inom mobilt där vi etablerar en plattform för att köpa etablerade spel och ta över driften av dem genom köpet av Deca Games. Sedan köper vi en ganska etablerad 'shooter studio' i Kanada”, säger han.

På en fråga om utvecklingskostnaderna och kassaflödet betonar vd:n att man investerar i organisk tillväxt.

”Vi hade drygt 70 procent organisk tillväxt i kvartalet. De spel vi gjorde klara i kvartalet hade vi investerat 250 miljoner kronor i, men vi investerar i kommande spel för 470 miljoner kronor drygt i kvartalet. Så det är en differens där, och det kommer driva den organiska tillväxten det kommande året. Så det är helt enligt strategin”, säger han. 

Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder, hyllar rapporten.

”Det är en fantastisk rapport. Framför allt tycker jag det är kul att se den organiska tillväxten, drivet av att alla delkoncerner inom games slår alla förväntningar, men framför allt då Coffee Stain där spelen Satisfactory och Deep Rock Galactic går oerhört bra”, säger han, apropå spelutvecklaren från Skövde som Embracer köpte 2018.

Erik Sprinchorn gillar även att två av de tre större förvärven är drivna av det internationella dotterbolaget av Saber Interactive, som grundades i Fort Lauderdale, Florida.

”Det tycker jag visar på att Lars Wingefors företagsbygge verkligen fungerar och att det finns substantiella mjuka synergier. Matt Karch och hans entreprenörskollega på Saber är hungriga vargar som driver på den här typen av förvärv och adderar till koncernen långt mer än vad Saber i sin grundverksamhet kan göra. Det här är ännu bättre än vad vi ser i siffrorna”, säger Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder, i en intervju med DiTV.

Embracer är ett av de viktigaste innehaven i fonden Tin Ny Teknik, enligt Tins hemsida.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera