Annons

Emil Eifrém om sin åtalade delägare: ”Ola Rollén var vår dröminvesterare”

Neo4J:s vd och medgrundare Emil Eifrém intervjuad av Mimi Billing på scen.
Neo4J:s vd och medgrundare Emil Eifrém intervjuad av Mimi Billing på scen. Foto: Amanda Lindgren.
Malmöbolaget Neo4J fick in Ola Rollén som delägare precis innan han häktades i fjol. ”Hela poängen med att ta in pengar var ju att få tillgång till Ola Rollén”, säger grundaren Emil Eifrém.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För cirka ett år sedan stängde Malmös databasbolag Neo4J en finansieringsrunda på 300 miljoner kronor. Den största investeraren var Hexagons vd Ola Rollén.

Tanken var, enligt uppgifter till Di Digital, ursprungligen att Ola Rollén skulle vara delaktig i arbetet att ta bolaget till börsen, i egenskap av styrelseledamot. Men kort efter att finansieringsrundan blev klar spreds nyheten om att Ola Rollén misstänktes för insiderbrott. 

Läs mer: Ola Rollén storinvesterar när Neo Technology tar in 300 miljoner

”Jag fick reda på det här samtidigt som alla andra. Det var midnatt i Kalifornien när Hexagon skickade ut ett pressmeddelande om detta. Det var en chock men med 350 miljoner kronor på bankkontot blev det lättare att hantera. Det hade varit värre om det hänt tre veckor tidigare”, säger Emil Eifrém på scen på Di Startup Tour i Malmö.

Emil Eifrém är medgrundare av databasbolaget Neo4J, som tidigare gick under namnet Neo Technology. Grafdatabasbolaget, som har ena foten i Malmö och den andra i Silicon Valley, har ett antal stora kunder som Walmart, Ebay och Nasa. Bolaget som har en omsättning på cirka 200-400 miljoner kronor ville, med hjälp av Ola Rollén i styrelsen, få till en ännu snabbare tillväxt.

Vi fick möjligheten att jobba med Ola Rollén. Det var hela motiveringen.

”Hela poängen med att ta in pengar av dem var ju att få tillgång till Ola Rollén. Ola tog ju över Hexagon när de var värda 1 miljard kronor. På 15 år har de vuxit och är nu värda över 100 miljarder.  Andra personer som har gjort den resan heter typ Bill Gates, Mark Zuckerberg, Marc Benioff (Salesforces vd red anm.). Och vi fick möjligheten att jobba med Ola Rollén. Det var hela motiveringen. Vi var nära att bli kassaflödespositiva då så vi behövde inte pengarna heller”, säger Emil Eifrém.

Tidigare i höstas åtalades Ola Rollén för affärer gjorda mellan hans investeringsbolag Greenbridge och den norska Fingerprint Cards-konkurrenten Next Biometrics. Rättegången mot honom pågår ännu i Oslo. Ännu har ingen dom lagts i fallet men om Ola Rollén döms riskerar han ett straff på sex år i fängelse. 

Trots att nyheten om Ola Rolléns misstänkta brott slogs upp stort i Norden har det inte påverkat Neo4J.

”I resten av världen uppmärksammades det inte. Jag har aldrig fått en fråga om det internationellt. Ola Rollén är ju en världskändis här.”

Neo4J är på god väg att bli Sveriges nästa unicorn, med en värdering som börjar närma sig 1 miljard dollar. Databasbolaget är kanske mest känt för sitt samarbete med journalistorganisationen ICIJ för att nysta upp de miljontals dokument som har legat till grund för Panamadokumenten och Paradisläckan. 

Läs mer: Paradisläckan: Så blev en svensk startup skattesmitarnas värsta fiende

”För fem år sedan brukade jag säga att det fanns tre utvägar för oss och att den troligaste är att vi går i konkurs. I dag kan jag inte vara intellektuellt ärlig och säga att så är fallet. Men det mest troliga nu är att vi säljer bolaget. Samtidigt är det inte det som är drömmen. Vi bygger bolaget för att bli ett publikt börsnoterat bolag. Vi vill bli nästa stora gigantiska arbetsgivare.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer