Hoppa till innehållet

Emil Eifrém om sin åtalade delägare: ”Ola Rollén var vår dröminvesterare”

Malmöbolaget Neo4J fick in Ola Rollén som delägare precis innan han häktades i fjol. ”Hela poängen med att ta in pengar var ju att få tillgång till Ola Rollén”, säger grundaren Emil Eifrém.

Neo4J:s vd och medgrundare Emil Eifrém intervjuad av Mimi Billing på scen.
Neo4J:s vd och medgrundare Emil Eifrém intervjuad av Mimi Billing på scen.Foto: Amanda Lindgren.

För cirka ett år sedan stängde Malmös databasbolag Neo4J en finansieringsrunda på 300 miljoner kronor. Den största investeraren var Hexagons vd Ola Rollén.

Tanken var, enligt uppgifter till Di Digital, ursprungligen att Ola Rollén skulle vara delaktig i arbetet att ta bolaget till börsen, i egenskap av styrelseledamot. Men kort efter att finansieringsrundan blev klar spreds nyheten om att Ola Rollén misstänktes för insiderbrott. 

Läs mer: Ola Rollén storinvesterar när Neo Technology tar in 300 miljoner

”Jag fick reda på det här samtidigt som alla andra. Det var midnatt i Kalifornien när Hexagon skickade ut ett pressmeddelande om detta. Det var en chock men med 350 miljoner kronor på bankkontot blev det lättare att hantera. Det hade varit värre om det hänt tre veckor tidigare”, säger Emil Eifrém på scen på Di Startup Tour i Malmö.

Emil Eifrém är medgrundare av databasbolaget Neo4J, som tidigare gick under namnet Neo Technology. Grafdatabasbolaget, som har ena foten i Malmö och den andra i Silicon Valley, har ett antal stora kunder som Walmart, Ebay och Nasa. Bolaget som har en omsättning på cirka 200-400 miljoner kronor ville, med hjälp av Ola Rollén i styrelsen, få till en ännu snabbare tillväxt.

”Hela poängen med att ta in pengar av dem var ju att få tillgång till Ola Rollén. Ola tog ju över Hexagon när de var värda 1 miljard kronor. På 15 år har de vuxit och är nu värda över 100 miljarder.  Andra personer som har gjort den resan heter typ Bill Gates, Mark Zuckerberg, Marc Benioff (Salesforces vd red anm.). Och vi fick möjligheten att jobba med Ola Rollén. Det var hela motiveringen. Vi var nära att bli kassaflödespositiva då så vi behövde inte pengarna heller”, säger Emil Eifrém.

Tidigare i höstas åtalades Ola Rollén för affärer gjorda mellan hans investeringsbolag Greenbridge och den norska Fingerprint Cards-konkurrenten Next Biometrics. Rättegången mot honom pågår ännu i Oslo. Ännu har ingen dom lagts i fallet men om Ola Rollén döms riskerar han ett straff på sex år i fängelse. 

Trots att nyheten om Ola Rolléns misstänkta brott slogs upp stort i Norden har det inte påverkat Neo4J.

”I resten av världen uppmärksammades det inte. Jag har aldrig fått en fråga om det internationellt. Ola Rollén är ju en världskändis här.”

Neo4J är på god väg att bli Sveriges nästa unicorn, med en värdering som börjar närma sig 1 miljard dollar. Databasbolaget är kanske mest känt för sitt samarbete med journalistorganisationen ICIJ för att nysta upp de miljontals dokument som har legat till grund för Panamadokumenten och Paradisläckan. 

Läs mer: Paradisläckan: Så blev en svensk startup skattesmitarnas värsta fiende

”För fem år sedan brukade jag säga att det fanns tre utvägar för oss och att den troligaste är att vi går i konkurs. I dag kan jag inte vara intellektuellt ärlig och säga att så är fallet. Men det mest troliga nu är att vi säljer bolaget. Samtidigt är det inte det som är drömmen. Vi bygger bolaget för att bli ett publikt börsnoterat bolag. Vi vill bli nästa stora gigantiska arbetsgivare.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera