Annons

Eminems förlag stämmer Spotify

Rapparen Eminem stämmer Spotify.
Rapparen Eminem stämmer Spotify. Foto: AP/TT
Musikförlaget Eight Mile Style anser att Spotify inte har kompenserat låtskrivarna bakom Eminems tidiga musik fullt ut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förlaget hävdar i en stämning mot Spotify att streamingtjänsten har spelat låtar som ”Lose Yourself” miljarder gånger utan att kompensera låtskrivarna ordentligt.

Det skriver bland andra Hollywood Reporter.

Spotify ska enligt stämingsansökan, som har lämnats in i delstaten Tennessee, ha skickat ut slumpmässiga betalningar som inte är tillräckliga.

Hur mycket pengar förlaget, som äger rättigheterna till Eminems tidiga katalog, gör anspråk på framgår inte.

Stämningen är den senaste i en rad av offentliga protester mot Spotify i USA, där låtskrivarnas rättigheter ofta har varit svåra att spåra.

Krånglig, pappersbaserad administration har genom åren lett till felaktiga utbetalningar och förlikningar med låtskrivare i miljardklassen.

Enligt förlaget, Eight Mile, har Spotify kategoriserat låten som att upphovsrättsägaren inte är känd trots att man ”säkerligen visste (och hade medlen att ta reda på) att Eight Mile är upphovsrättsägare till ’Lose Yourself’”.

Förra året undertecknade president Donald Trump lagförslaget Music Modernization Act, som ger streamingtjänster en generell licens att streama låtar så länge man notifierar upphovsrättspersonerna och sedan betalar dem.

Men enligt Eight Mile har Spotify antingen känt till den egentliga upphovsrättsägaren, eller inte ansträngt sig tillräckligt för att ta reda på saken.

Eminems stab säger till The Verge att rapparen inte var medveten om stämningen förrän den lämnades in.

Läs mer: Spotify planerar prishöjning – Skandinavien försökskanin 

Bokutdrag: Historien bakom Spotify 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer