Hoppa till innehållet

En av tidernas största skilsmässor – paret Gates delar upp gemensamma tillgångar

Microsoftgrundaren Bill Gates och hans fru Melinda går skilda vägar efter 27 års äktenskap. Därmed är en av tidernas största skilsmässor ett faktum. Men makarna försäkrar att deras gemensamma välgörenhetsstiftelse, som är världens största privata, inte kommer att påverkas.

Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.
Melinda Gates och Bill Gates håller i ett barn under ett besök i Mushar i Indien.Foto: Aftab Alam Siddiqui

Det hör inte till vanligheterna att Dagens industri skriver om skilsmässor, men så är ju Bill Gates inte vem som helst. Den 65-årige amerikanen hoppade av sin utbildning på Harvard för att starta Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975. När bolaget börsnoterades några år senare kontrollerade han 49 procent av aktierna och kursen sköt i höjden. Han blev senare dollarmiljardär vid 31 års ålder, vilket då gjorde honom till den yngsta i världen.

I september hade Di Weekend en stor intervju med Bill Gates där han var djupt kritisk till hur USA och Sverige hanterat pandemin.

Läs mer: Bill Gates: ”Sveriges strategi var ett misstag”

Gates är i dagsläget god runt 130 miljarder dollar, motsvarande 1 100 miljarder kronor. Det gör honom till världens fjärde rikaste, enligt affärstidningen Forbes årliga rankning. Bara Amazons Jeff Bezos, Teslas Elon Musk och den franska familjen Arnault, som kontrollerar lyxkoncernen Louis Vuitton Moët Hennessy, ligger före på listan.

Paret Gates skilsmässa ser ut att bli den största i modern tid, om man räknar på förmögenheten som ska delas upp. Det tidigare rekordet, om uttrycket tillåts, är när just Jeff och Mackensie Bezos skilde sig 2018 och den förmögenhet som i huvudsak byggts upp genom e-handelsjätten Amazon skulle fördelas. Detta slutade med att Mackenzie Bezos, som liksom sin ex-make var med i starten av Amazon, tilldelades 38 miljarder dollar eller 323 miljarder kronor av totalsumman.

Tillkännagivande kring Gates skilsmässa kom på Twitter där paret bad om respekt för privatlivet för deras och de tre gemensamma barnens skull. Där står det även att makarna har enats om hur den gemensamma egendomen ska fördelas. Exakt hur går man dock inte in på annat än att det är färdigt juridiskt sett.

Enligt Reuters så är parets boende utanför Seattle värderat till 131 miljoner dollar. Och enligt handlingar som lämnats in till högre domstolen i King County och som nyhetsbyrån tagit del av söker paret en jämn fördelning av allmänna tillgångar. 

Vad som ingår i fördelningen är ännu oklart, men enligt lagarna i delstaten Washington så räknas det mesta av tillgångar som uppkommit under äktenskapet som gemensamma och ska därför jämnt fördelas vid en skilsmässa. Makar kan dock enas om att vissa tillgångar är enskild egendom där ofta arv räknas in.

Mycket av paret Gates pengar har redan gått till välgörenhetsstiftelsen The Gates Foundation, som de grundade tillsammans år 2000. Detta är i dagsläget världens största privata filantropiska stiftelse med tillgångar på 425 miljarder kronor enligt den senaste officiella redovisningen. Hit skänker även investmentgurun Warren Buffett kontinuerligt stora delar av sin förmögenhet och 90-åringen sitter även med i styrelsen.

Makarna Gates och Buffett startade även 2011 ett upprop, The Giving Pledge, bland världens miljardärer där alla som skrev under lovade att ge bort minst hälften av förmögenheten under sin livstid. Hittills har 211 personer från 22 länder, dock inga svenskar, skrivit under och lovat att skänka sammanlagt 600 miljarder dollar, motsvarande 5 100 miljarder kronor.

”Det är orättvist att vi har så mycket när miljarder av människor har så lite”, kommenterade Melinda Gates i en intervju på Gatesstiftelsens hemsida 2018.

I sitt gemensamma uttalande kring skilsmässan utlovar Bill och Melinda Gates att deras arbete tillsammans i stiftelsen kommer att fortsätta oförtrutet. Detta besked lugnar sannolikt en annars sannolikt något stressad forskarvärld. 

The Gates Foundation har en bred inriktning på att bekämpa sjukdomar och fattigdom över hela världen. Särskilt varmt om hjärtat ligger utrotande av malaria och polio, att förbättra barns hälsa och näringsintag samt givetvis vaccinforskning. Stiftelsen skänkte på egen hand närmare 15 miljarder kronor enbart till coronaforskningen under fjolåret.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera