Annons

En av tio Stockholmare jobbar i tech-sektorn

Tokglada tech-personer. Nathalie Nylén, Sebastian Fuchs och Jessica Stark på Sup46.
Tokglada tech-personer. Nathalie Nylén, Sebastian Fuchs och Jessica Stark på Sup46.
Närmare en av tio Stockholmare jobbar idag inom den glödheta tech-sektorn. Suget på kompetent personal driver upp lönerna och skapar flaskhalsar inom vissa sektorer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholm har de senaste åren utvecklats till en av världens viktigaste kluster för it- och telekom. Men internationella succébolag som Spotify, Klarna och King är bara toppen på ett isberg. Faktum är att yrket ”mjukvaru- och systemutvecklare” idag är det enskilt vanligaste yrket i Stockholms kommun, enligt SCB.

Närmare 22.000 personer jobbade inom detta yrke i Stockholms kommun 2014. Det är nästan tre gånger så många som antalet vårdbiträden i kommunen.

Slår man ihop antalet mjukvaru- och systemutvecklare med alla de andra i it-sektorn blir totalsiffran närmare 52.000 personer. Det motsvarar 9,4 procent av de drygt 550.000 som jobbade i kommunen 2014.

Stockholms startupbolag har svårt att hitta bra utvecklare

Pilarna pekar på att siffran sannolikt är ännu närmare en av tio idag. Så sent som 2009 var andelen 8,3 procent. Och 2004 jobbade endast 7,4 procent av Stockholmarna i it-sektorn.

Tech-sektorn är dock långt ifrån homogen. Vid sidan av systemutvecklare är andra vanliga kategorier ”it-chef”, ”utvecklare inom spel och digitala medier” och ”supporttekniker”.

Efterfrågan har drivit upp lönerna i branschen de senaste tio åren. Redan 2013 tjänade en genomsnittlig it-chef i Sverige 61.000 kronor per månad enligt SCB, att jämföra med en månadslön på 47.000 kronor 2005. En typisk programmerare tjänade drygt 40.000 kronor per månad 2013, jämfört med drygt 33.000 kronor åtta år innan.

Zoran Covic, vd för Ework.

En färsk barometer från Ework, en förmedlare av it-konsulttjänster, visar dessutom att it- och telekomkunsulter haft en fin löneutveckling det senaste året. Hela 43 procent lyckades höja sina timpriser som i snitt ligger på 870 kronor idag. Över hälften tror på en fortsatt stigande lönenivå de närmaste tolv månaderna.

”Det är den mest optimistiska barometern sedan starten 2007. Konsultmarknaden är het, inte minst i Mälardalen. Men jag skulle inte beskriva den som överhettad. Vi lyckas hitta konsulter för våra uppdrag inom nästan alla områden”, säger Zoran Covic, vd för Ework.

Han uppger att de flaskhalsar som uppstår främst finns inom ”mobilitet, projektledning och molnutveckling”.

”Många bolag gör nylanseringar och vill erbjuda sina tjänster på mobilen just nu”, säger han.

Läs mer: SUP46-grundare ska ta Stripe in i Norden

Trots trycket ökar inte tendensen att lägga ut programmeringstjänster på underleverantörer i till exempel Indien, enligt Covic.

”Farhågorna om att alla jobb ska försvinna till Indien har inte besannats. Marknaden har hittat en ganska stabil balans ser det ut som”, säger Zoran Covic.

Jessica Stark, vd på Sup46.

Jessica Stark, vd och medgrundare på startuphubben Sup46, ser det som ett sundhetstecken att Stockholms unga tech-bolag lockar personal från utlandet. 

”Stockholms startupbolag har svårt att hitta bra utvecklare och många av våra medlemmar rekryterar nyckelpersonal från hela världen. Det är positivt, då bolagen i regel siktar på internationell expansion. Löneläget i Stockholm är högt, men i Silicon Valley är det ändå 3-4 gånger högre”, säger hon.


Närmare 52.000 personer jobbar inom Stockholms it-sektor:

IT-chefer: 3.965
Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl.: 3.657
Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl: 21.678
Utvecklare inom spel och digitala media: 1.123
Systemtestare och testledare: 1.616
Systemförvaltare m.fl.: 2.127
IT-säkerhetsspecialister: 570
Övriga IT-specialister: 5.077
Drifttekniker, IT: 2.789
Supporttekniker, IT: 4.504
Systemadministratörer: 953
Nätverks- och systemtekniker m.fl.: 2.996
Webbmaster och webbadministratörer: 621
Totalt antal anställda i it-sektorn: 51.676
Totalt antal anställda i Stockholms kommun: 550.480              

Källa: SCB

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer