Annons

En halv procent av tvåsiffriga miljoninvesteringar gick till kvinnliga grundare

Foto: Anders Wiklund/TT
Bolag grundade av enbart kvinnor fick 1 av 189 investeringar på över 20 miljoner kronor i fjol.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För en månad sedan presenterade Di Digital vår granskning om fördelningen av det svenska riskkapitalet under 2018. Den visade att en knapp procent av investeringarna gick till bolag grundade av enbart kvinnor, 15 procent till mixade team och 84 procent till bolag grundade av män.

En ny genomgång av materialet i databasen Nordic Tech Lists nyhetsbrev (där underlaget till granskningen kommer ifrån reds anm.) visar att 189 bolag fick investeringar på över 2 miljoner euro, drygt 20 miljoner kronor.

Av dem gick en investering till ett bolag grundat av enbart kvinnor. Det var Stockholmsbaserade Seezona, som startades 2014 av Anna-Carina Helander and Ana Krndija.

Seezona marknadsför sig på Nordic Tech List som ”den första skandinaviska marknadsplatsen för lyxmode, som förenar både mode och tech under samma tak”.

Enligt en artikel på Breakit förra året jobbar bolaget med en så kallad dropshipping-modell. Det innebär att handlarna skickar paket direkt till kunderna, även om de köper varorna via Seezona som i sin tur tar hand om returer.

Bolaget har fått investeringar på närmare 40 miljoner kronor från familjen Helander, som bland annat har sålt balkongtillverkaren Wingroup till Ax:son Johnsons riskkapitalbolag Nordstjernan.

Seezona-grundarna har också flera namnkunniga personer med sig i styrelsen. Bland andra Lena Patriksson Keller, styrelseledamot för H&M, och Won-Suck Song, styrelseledamot i Kinneviks e-handelsdel.

Lyssna på Digitalpodden om Di Digitals granskning av riskkapitalet 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies