Annons

En mobil skapar 86 kg avfall: ”Uppgradera istället för att köpa”

Foto: TT
En enda mobiltelefon ger upphov till 86 kilo avfall när den produceras, därför bör du tänka efter en extra gång innan du byter ut din Iphone. Det menar organisationen Avfall Sverige som vill slå ett slag för att behålla telefonen längre.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen presenterade Apple sin nya mobilmodell Iphone X inför ett massivt mediauppbåd.

Läs mer: Knapp- och sladdlöst från Apple

Enligt den i mobilsammanhang välkände analytikern Ming-Chi Kuo på KGI Securities skulle antalet förhandsbeställningar på den nya modellen kunna överstiga 50 miljoner när den blir tillgänglig i slutet av oktober.

Några som oroar sig för att mobiltelefoner har blivit en snabbrörlig konsumtionsvara är Avfall Sverige, som är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering och återvinning.

Läs även: Så mycket kostar Iphone X att tillverka

Jämfört med många andra produkter förbrukas nämligen mycket material vid tillverkningen av elektronikprodukter. Det handlar bland annat om metaller, kemikalier, vatten, bränsle och el. Dessutom kräver produkterna långa transporter och förpackningar.

Totalt skapas 86 kilo avfall vid tillverkningen av en enda mobiltelefon, visar en rapport från Avfall Sverige.

"Varje gång som det släpps en ny telefon eller en mobiloperatör kör en kampanj så aktualiseras den här frågan. Vi vill inte hänga ut någon enskild tillverkare eller operatör. Men kunderna bör ha å i tanke att den största miljönyttan de kan göra är att tänka på hur man konsumerar mer hållbart”, säger Anna-Carin Gripwall, som är kommunikationschef på Avfall Sverige och fortsätter:

”När det gäller mobiler bör man, om det är möjligt, uppgradera den eller byta batterier eller glas. Om det inte går borde man försöka se till att den lever vidare hos någon annan. I sista hand kan man lägga den i mobilåtervinningen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer