Annons

En sommar utan sommarjobb – då ska de locka fler att bli entreprenörer

Linda och Stefan FalkBoman står bakom den ideella entreprenörsorganisationen ”UngDrive”.
Linda och Stefan FalkBoman står bakom den ideella entreprenörsorganisationen ”UngDrive”.
Det är svårt att glömma sitt första sommarjobb – men färre unga än någonsin förväntas jobba coronasommaren 2020. För alla dem lanserar organisationen ”UngDrive” en ny bolagsform för att kunna starta eget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Företag tvingas till sparåtgärder i coronakrisen och kommuner förväntas minska sina så kallade ferieplatser med 75-80 procent i sommar.

Det kan vara en öppning för unga att istället våga satsa på sina egna idéer och initiativ. Det tror i alla fall den ideella entreprenörsorganisationen Ungdrive, eller ”UngDrive” som de själva skriver.

Problemet är att unga under 16 år inte kan ansöka om f-skatt, och för de mellan 16-18 år är det krångligt och kräver en ansökningsprocess som innefattar målsman.

Vi vill göra det enkelt, lagligt och gratis för ungdomar att starta eget företag.

Men Ungdrive – som stöttas av Skolverket, Tillväxtverket, Almi och Vinnova – har tagit fram en app där unga själva, efter bara en Bank-id-kontroll från målsman, kan starta bolag och därigenom driva verksamhet vitt och lagligt. Appen används för att bokföra intäkter, lagra och erbjuda kvitton samt har en rad andra funktioner, uppger organisationen.

Läs mer: Almi Invest får 400 nya miljoner – goda nyheter för startups

”Vi har de senaste veckorna sett ett ökat intresse för egenföretagandet från kommuner och regioner, som är i desperat behov av att hitta nya vägar till sommarjobb för ungdomar, men också från ungdomar själva”, säger Ungdrive-grundaren Stefan FalkBoman.

”Tidigare års verksamheter har varierat mellan allt från att sälja jordgubbar till att utveckla appar och entreprenörsandan bland ungdomarna har varit mycket stark. Jag tror att denna möjlighet kommer gynna den stora potential som redan finns bland unga och drivna runt om i landet”, säger han om den pågående krisen.

Appen och satsningen innebär att de startar en helt ny bolagsform, kallad just Ungdrive. De vill inte jämföra sin tjänst eller den nya företagsformen med det som allmänt kallas gig-jobb.

Läs mer: ”Överhettning i storstäderna” – de bygger startuphubb 20 mil från Stureplan

Ungdrive skriver i en förklaring att appen möjliggör ”företagande inom såväl varor som tjänster och man kan driva företaget tillsammans med exempelvis syskon och vänner”.

”Givet den extraordinära situation som råder vill vi nu genom denna app göra det enkelt, lagligt och gratis för alla ungdomar att starta eget företag, oavsett ålder och var man bor i landet”, säger Stefan FalkBoman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer