Annons

Blogg: En svensk internetpionjär är död

Annica Tiger
Annica Tiger Foto: Lotta Holmström
Utan eldsjälar som Annica Tiger hade det svenska internetundret kanske aldrig blivit av, skriver Fredrik Wass.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Detta är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom på http://digital.di.se/blogg/wass-utblick


Under flera år kunde hon lägga flera timmar varje dag på att gratis hjälpa entusiastiska svenskar som tagit sina första stapplande steg i html-kodens och sajtbyggandets värld. Annica Tiger var en av de tidiga internetpionjärerna i Sverige och hennes HTML-skola har sannolikt använts av tusentals svenskar.

Hon drevs av sitt eget intresse för den digitala världen, men också i stor utsträckning för att hjälpa andra, något som blev tydligt ikväll när meddelandet om hennes bortgång spreds i olika sociala medier. Det räckte att jag nämnde de tråkiga nyheterna i en Twitteruppdatering för att flera av mina följare skulle svara och berätta om hur de själva fått hjälp av någon av Annica Tigers guider när de lärt sig HTML. Hon var som mest aktiv med HTML-skolan 1996-2001 och hon omskrevs en del i svensk branschpress.

I den här relativt nya artikeln hos Internetmuseum skriver hon själv om hur det var ”back in the days” och hur det kom sig att hon slutade vara lika aktiv på nätet från 2004 och framåt. Tyvärr drabbades även Annica Tiger av det vi idag ser som vardag i sociala medier - hatiska påhopp. Något som gjorde att hon tyvärr drog sig undan.

"Tyvärr fanns det redan då en mörk sida på nätet. Jag fick ta emot hat och hot via mejlen. Jag undrar om det berodde på att jag var tjej och aktiv på nätet, och att det provocerade vissa killar. Hatet gjorde att jag tappade intresset och slutade vara aktiv på nätet. 2004 slutade jag göra hemsidor.” skriver hon själv i artikeln.

Jag träffade bara Annica Tiger flyktigt vid några bloggträffar, men många från den tidiga svenska internetrörelsen kände henne väl, och när nyheten om hennes bortgång kom ikväll blev det tydligt att hon haft en viktig roll för många i att kunna skapa sin egen närvaro på nätet.

Utan eldsjälar som Annica Tiger har jag svårt att se hur det kunnat bli något svenskt internetunder, även om steget från enkla html-guider 1996 till avancerade digitala tjänster 2015 kan tyckas långt. Tack för allt Annica.


Detta är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom på http://digital.di.se/blogg/wass-utblick

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer