Annons

Enator-grundare satsar på plattform för it-frilansare

Enator-grundaren Christer Jacobsson, ordförande för Acacia, och sonen Per Jacobsson, vd och grundare Acacia.
Enator-grundaren Christer Jacobsson, ordförande för Acacia, och sonen Per Jacobsson, vd och grundare Acacia.
Frilansplattformen Pangara, som kopplar ihop it-utvecklare i Vietnam med svenska bolag, tar in drygt 11 miljoner kronor i riskkapital. Största investerare är Acacia, med Enators grundare Christer Jacobsson som ordförande.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pangara startades i slutet 2015 och kan beskrivas som en marknadsplats för frilansande it-utvecklare från utvecklingsländer. Bolaget har fyra medarbetare på huvudkontoret i Malmö, och femton på dotterbolaget i Vietnam.

”Det här är ett sätt att hitta topptalang till ett pris som ligger 70-80 procent lägre än priserna i Sverige”, säger Christopher Beselin, ordförande och grundare på Pangara.

Tjänsten lanserades i somras, några månader efter man tagit knappt 3 miljoner kronor i sin första kapitalrunda. Största investerare var då Claes Ruthberg, tidigare vd för it-konsulten Ework.

Nu tar Pangara (NTL) in drygt 11 miljoner kronor i en andra runda för att marknadsföra sig internationellt.

”Hittills har vi funnits främst i Sverige. Nu ska vi expandera i norra Europa”, förklarar Christopher Beselin.

Foto:
Christopher Beselin, ordförande och grundare på Pangara.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi

Största investerare i denna kapitalrunda är Acacia (NTL), ett familjeföretag med it-legenden Christer Jacobsson som ordförande och hans son Per Jacobsson som vd och grundare.

Christer Jacobsson är främst känd som grundare av it-konsulterna Enator och Connecta. Han har även kallats för en av Sveriges första it-miljardärer. Acacia har tidigare gjort större investeringar i nio bolag, bland annat spelbolaget Stillfront, samt internet-tv bolagen Dreampark och Accedo. Man har även gjort mindre investeringar i sju bolag, bland annat Mathem och Babyshop.

”Bristen på kompetenta och högkvalitativa utvecklare blir mer och mer kritisk för många företag. Pangara har med sin unika kvalitetsprocess lyckats attrahera topptalangerna inom mjukvarutveckling och säkerställer därmed en hög kvalité i leverans mot kund. Bolaget har en stark och erfaren ledning och vi är övertygade om att Pangara kommer lyckas väl och bli en global och konkurrenskraftig aktör”, säger Per Jacobsson.

Näst största investerare är Jan Petterson, tidigare ordförande för Ework.Foto:
Två av Pangaras medarbetare i Vietnam.

Christopher Beselin betonar att Pangara avser att expandera geografiskt även när det gäller upptagningsområdet.

”I länder i Asien finns det fantastisk it-talang som är underskattade av många bolag i Europa. Vi hjälper dem att komma i kontakt med internationella arbetsgivare där de kan nå sin fulla potential. Vi har börjat i Vietnam, men tittar redan på andra geografier”, säger han.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. Är du med i NTL? Sök på ditt bolagsnamn och håll din profil levande.Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer