Annons

Statliga miljoner till Northvolts batteriprojekt

Northvolts vd Peter Carlsson.
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Anders Wiklund/TT
Energimyndigheten har beviljat stöd på upp till 146 miljoner kronor till Northvolts planerade pilotanläggning, Northvolt Labs, för storskalig batteritillverkning i Sverige. Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Projektet handlar om att bygga och driftsätta en pilotanläggning för tillverkning av litiumjonbatterier i Västerås. 

De miljö- och klimatmässiga fördelarna med en svensk storskalig batteriproduktion är enligt myndigheten stora. Bland annat medför den svenska elmixen att koldioxidavtrycken för batteriproduktion kan halveras jämfört med exempelvis den asiatiska elmixen. Batterier kommer också att få en stor betydelse i omställningen av transportsystemet och vägen fram till ett hållbart svenskt energisystem.

Läs mer: Bekräftat: Northvolt till Skellefteå och Västerås 

"Sveriges unika trygga, konkurrenskraftiga och gröna energisystem är en viktig faktor i etableringen av ny industri och skapa nya jobb. Transportomställningen till elektrifiering skapar nya möjligheter och en storskalig batteriproduktion är viktig för Sveriges centrala roll i den omställningen och för att minska klimatpåverkan av transportsektorn hos oss i Sverige och globalt", kommenterar Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på stor batterifabrik

Energimyndigheten har beslutat att stötta Northvolts pilotanläggning för batteritillverkning med högst 146 miljoner kronor. Projektet är indelat i flera faser och sträcker sig från 2018 till slutet av 2023. Stödet motsvarar 20 procent av de stödgrundande kostnaderna. De villkorade utbetalningarna av stödet sker i olika etapper, förutsatt att Northvolt säkrat samfinansiering och uppnår övriga delmål i projektet.

Finwire/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies