Annons

Enkät: Över hälften av kvinnliga grundare ser negativ investeringseffekt av corona

Lin Kowalska är grundare och vd för klädbytarappen Popswap och Sarah Lee är medgrundare och kundchef på den interna företagssökmotorn Stravito.
Lin Kowalska är grundare och vd för klädbytarappen Popswap och Sarah Lee är medgrundare och kundchef på den interna företagssökmotorn Stravito.
En enkät som Di Digital har skickat ut till kvinnliga startupgrundare i Sverige visar att över 88 procent av bolagen har påverkats av coronavirusets framfart. Både på gott och ont.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I en enkät med 26 svarande vittnar startupgrundare om konsekvenser av coronautbrottet. Det handlar bland annat om inställda eller uteblivna kundmöten, halverad eller obefintlig omsättning, konsekvenser av fordonsindustrins snabba neddragningar och att alla säljorder försvann på fyra dagar. 

Majoriteten har påverkats negativt på kort sikt, men det finns också dem som har gynnats. Som klädbytesappen Popswap, då folk har mer tid att rensa i sin garderob, och hemmaträningsappen Mymowo, då hemmaträning har ökat.

”Vi märker att folk har mer tid för att rensa och se över sin garderob hemma, och är mindre benägna att spendera pengar på nya kläder”, svarar Lin Kowalska, grundare av Popswap.

Sedan finns det de bolag som både påverkas positivt, men får ta konsekvenser i nykundsleden:

”Vi har haft 'all time high” i faktisk användning av vår tjänst eftersom den blir extra värdefull när folk jobbar hemifrån, men vi ser också att det är svårare att komma fram och få till möten just när i princip alla potentiella kunder jobbar hemifrån och redan sitter i telefonmöten hela dagarna”, skriver Sarah Lee, medgrundare av Stravito – en intern sökmotor för företag – i enkäten.

Hon kommenterar också att det aldrig är enkelt att driva en startup och corona har inte gjort det enklare, men att Stravito som bolag varken är bland de mest eller minst påverkade.

Läs också: De har gjort 58 investeringar under krisen: ”Har återgått till läget innan pandemin”

I enkäten svarar 14 av 26 grundare att möjligheten att få en investering har påverkats under coronautbrottet. 

Patricia Karlsson, grundare av Team Tools Sweden i Boden med kassalösningen Teampay som främst riktar sig till föreningar, lag och skolklasser, beskriver det som att ”allt föll pladask”, då samtliga investerare hoppade av när man var i en fas med att ”knyta ihop säcken”:

”Ett möte med en välbeställd finansman avbokades med två dagars varsel”, skriver Patricia Karlsson.

En annan respondent som vill vara anynom säger:

”Innan Covid-19 hade vi flera investerare på 20 miljoner kronor. Nu har vi istället fått göra en bryggfinansiering och är glada om vi får in 4 miljoner kronor. Värdet på bolaget gick från 100 till 20 miljoner kronor.”

En tredje respondent skriver:

”Vi var i en investeringsrunda och hade beslutat att stänga den och fått in bra investerare. När pengarna skulle betalas in så kom det fram att under loppet av sju dagar så var majoriteten inte längre likvida och kunde inte vara del i rundan.”

Allt föll pladask.

Flera grundare svarar dock att de hoppas att krisen också ska ge nya möjligheter. Till exempel att det finns mer kompetent arbetskraft tillgänglig, att teamet blir mer sammansvetsat och att det krävs att man ställer om till att bli mer kostnadseffektiv. En faktor är också att det har funnits mer tid till att fokusera mer på produktutveckling när inte kundmöten och investerarmöten kommer i mellan.

Samtidigt finns det dem som påverkas mycket av en instabil marknad och beskriver situationen som hopplös.

”Kris skapar även möjligheter. Som startup är du snabbare och mer flexibel med att ställa om till ändrade behov, så det gäller att vara nära kunderna och hjälpa dem på ett kreativt sätt”, säger en av grundarna till startup-plattformen Vinngroup med 18 bolag.

Läs Di Digitals granskning om fördelningen av investeringar i Sverige: Så lite riskkapital går till kvinnor – medan miljarderna rullar till männen

Missa inte: Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Female Founders här! 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer