Annons

Enkla: ”Vi fortsätter enligt plan efter mötet med FI”

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Enkla fortsätter med sin plan att erbjuda superlåg bolåneränta på 0,95 procent. ”Vi har träffat Finansinspektionen och har en bra dialog”, säger Enklas vd Alexander Widegren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Knappt tre veckor har passerat sedan startupbolaget Enkla gick ut med ett löfte om marknadens lägsta ränta på bolån. Erbjudandet riktar sig till personer med existerande bolån och villkoren är samma för alla: 0,95 procent, bundet på tre år.

Intresset har varit enormt. Sedan starten har man tagit in över 20 000 intresseanmälningar, vilket motsvarar bostadslån på drygt 50 miljarder kronor.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Läs mer: De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent

Enklas ambition är att möta efterfrågan genom att stegvis ta in cirka 100 miljarder kronor de kommande 18 månaderna. Pengarna tas in genom att stegvis utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Den första rundan ligger på cirka en miljard kronor. 

Upplägget har överraskat många experter som undrar om Enkla har tillräckligt med säkerheter för att utfärda bolån på denna nivå. Alexander Widegren har besvarat kritiken genom att uppge att Enkla utfärdar obligationer av typen Residential Mortgage-Backed Security (RMBS), som är vanliga i USA och vars säkerhet baseras på bostäderna de är knutna till. 

Genom dialog kan vi visa exakt hur vår bolåneprocess är identisk med övriga aktörers praxis och var den skiljer sig åt

Denna förklaring har dock inte räckt för Finansinspektionen (FI) som ansvarar för det tillstånd Enklas verksamhet baseras på. I förra veckan kunde Di Digital rapportera att FI begärt ett möte med Enkla. 

Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI, menade då att Enklas tillstånd som bostadskreditinstitut kan vara otillräckligt för den verksamhet man vill bedriva. 

”Det handlar bland annat om finansieringen via obligationer av typen RMBS, men även andra aspekter. Vi behöver träffa bolaget och göra en analys. Det kan krävas andra tillstånd”, sa hon till Di Digital i förra veckan.

Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.
Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.

Nu uppger Enklas vd och medgrundare att mötet har ägt rum under torsdagen. Han menar att Enkla förtydligade sitt erbjudande om 0,95 procent bolåneränta, bundet på tre år, och att man även tar hänsyn till villkoren i amorteringskravet. Löptiden är 40 år, vilket innebär att Enkla ansvarar för skulden i upp till 40 år. 

Läs mer: FI kan stoppa Enklas bolån med superlåg ränta 

Beskedet Alexander Widegren ger är att Enkla fortsätter enligt plan med sin utlåning inför sommaren, i tätare dialog med FI.

”Vi hade ett möte i god ton från båda parter. Genom dialog kan vi visa exakt hur vår bolåneprocess är identisk med övriga aktörers praxis och var den skiljer sig åt”, säger Enklas vd Alexander Widegren.

Vad menar du med att dialogen är tätare?

”Vår plan framåt är mer förankrad hos Finansinspektionen. Varje obligationsrunda som vi avslutar ska förankras hos dem. För tillfället söker vi inget nytt tillstånd, men vi kommer göra förtydliganden och öka dialogen med FI.”

Enklas moderbolag Simplex har de senaste fyra åren drivit jämförelsetjänsten Lånbyte. Två av bolagets delägare är riskkapitalbolagen NFT Ventures och Collector Ventures.

Di Digital har sökt Finansinspektionen som avböjer att kommentera ärendet. 

”Vi kommenterar inte möten med företag under tillsyn”, skriver Peter Svensson, pressansvarig på FI i ett mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer