Hoppa till innehållet

Enkla: ”Vi fortsätter enligt plan efter mötet med FI”

Enkla fortsätter med sin plan att erbjuda superlåg bolåneränta på 0,95 procent. ”Vi har träffat Finansinspektionen och har en bra dialog”, säger Enklas vd Alexander Widegren.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.

Knappt tre veckor har passerat sedan startupbolaget Enkla gick ut med ett löfte om marknadens lägsta ränta på bolån. Erbjudandet riktar sig till personer med existerande bolån och villkoren är samma för alla: 0,95 procent, bundet på tre år.

Intresset har varit enormt. Sedan starten har man tagit in över 20 000 intresseanmälningar, vilket motsvarar bostadslån på drygt 50 miljarder kronor.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Läs mer: De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent

Enklas ambition är att möta efterfrågan genom att stegvis ta in cirka 100 miljarder kronor de kommande 18 månaderna. Pengarna tas in genom att stegvis utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Den första rundan ligger på cirka en miljard kronor. 

Upplägget har överraskat många experter som undrar om Enkla har tillräckligt med säkerheter för att utfärda bolån på denna nivå. Alexander Widegren har besvarat kritiken genom att uppge att Enkla utfärdar obligationer av typen Residential Mortgage-Backed Security (RMBS), som är vanliga i USA och vars säkerhet baseras på bostäderna de är knutna till. 

Denna förklaring har dock inte räckt för Finansinspektionen (FI) som ansvarar för det tillstånd Enklas verksamhet baseras på. I förra veckan kunde Di Digital rapportera att FI begärt ett möte med Enkla. 

Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI, menade då att Enklas tillstånd som bostadskreditinstitut kan vara otillräckligt för den verksamhet man vill bedriva. 

”Det handlar bland annat om finansieringen via obligationer av typen RMBS, men även andra aspekter. Vi behöver träffa bolaget och göra en analys. Det kan krävas andra tillstånd”, sa hon till Di Digital i förra veckan.

Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.
Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.

Nu uppger Enklas vd och medgrundare att mötet har ägt rum under torsdagen. Han menar att Enkla förtydligade sitt erbjudande om 0,95 procent bolåneränta, bundet på tre år, och att man även tar hänsyn till villkoren i amorteringskravet. Löptiden är 40 år, vilket innebär att Enkla ansvarar för skulden i upp till 40 år. 

Läs mer: FI kan stoppa Enklas bolån med superlåg ränta 

Beskedet Alexander Widegren ger är att Enkla fortsätter enligt plan med sin utlåning inför sommaren, i tätare dialog med FI.

”Vi hade ett möte i god ton från båda parter. Genom dialog kan vi visa exakt hur vår bolåneprocess är identisk med övriga aktörers praxis och var den skiljer sig åt”, säger Enklas vd Alexander Widegren.

Vad menar du med att dialogen är tätare?

”Vår plan framåt är mer förankrad hos Finansinspektionen. Varje obligationsrunda som vi avslutar ska förankras hos dem. För tillfället söker vi inget nytt tillstånd, men vi kommer göra förtydliganden och öka dialogen med FI.”

Enklas moderbolag Simplex har de senaste fyra åren drivit jämförelsetjänsten Lånbyte. Två av bolagets delägare är riskkapitalbolagen NFT Ventures och Collector Ventures.

Di Digital har sökt Finansinspektionen som avböjer att kommentera ärendet. 

”Vi kommenterar inte möten med företag under tillsyn”, skriver Peter Svensson, pressansvarig på FI i ett mejl.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera