Annons

Doldisen betalar bäst – här är lönerna på 40 svenska techbolag

Daniel Ek, vd och grundare på Spotify, Stina Ehrenswärd, grundare av Yubico, och Anna Wikland, vd på Google i Sverige.
Daniel Ek, vd och grundare på Spotify, Stina Ehrenswärd, grundare av Yubico, och Anna Wikland, vd på Google i Sverige. Foto: Banfa Jawla, Patrik Olsson och Hampus Andersson (Di)
Den traditionella industrin har tappat mark gentemot techsektorn i kampen om talangerna. Ofta lockar startupbolagen anställda med högre löner, visar Di Digitals kartläggning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I högkonjunkturens Sverige har både den klassiska industrin och techsektorn ett skriande behov av kompetens. Kampen om de bästa talangerna är stenhård, där ett naturligt konkurrensmedel är höga löner.

Di Digital har därför kartlagt lönenivåerna hos 40 svenska tech- och e-handelsbolag. De har tagit in stora mängder riskkapital och sysselsätter tillsammans cirka 10 800 personer, både i Sverige och utomlands.

Många av de anställda inom techsektorn är civilingenjörer. Medellönen för en sådan i privat sektor var 53 780 kronor 2017, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer. En högskoleingenjör tjänade samtidigt 43 920 kronor i månaden.

”Vi ser att techbolagen betalar bra, ofta högre än genomsnittet. Generellt är lönerna också högre i Stockholm än i Göteborg, som ju präglas av den tunga industrin”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Di Digitals kartläggning visar att det i regel är de amerikanska techjättarnas dotterbolag som betalar bäst. Facebook och Google betalar båda över 100 000 kronor i månaden i snitt till sina anställda i Sverige, och it-koncernen Microsoft ligger inte långt efter.

Läs mer: Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018

Även det svenska spelundret lättar på lädret till sina anställda, med de uppköpta miljardbolagen King och Mojang i topp. Liksom många andra techbolag behöver spelbranschen betydligt färre anställda för att skapa lika stora värden som den traditionella industrin. 

Vi sneglar inte särskilt ängsligt på vare sig klassisk industri eller techsektorn.

Ändå utgör personalkostnader i regel en av de största posterna på utgiftssidan. Spelutvecklare kan till och med köpa konkurrerande bolag enbart för att få tillgång till deras anställda. 

”Jakten på kompetens är den stora faktorn till ökade investeringar. Bolagen måste rekrytera internationellt i ett litet land som Sverige, men det är fortfarande svårt”, säger Johanna Nylander, samhällsansvarig på intresseorganisationen Dataspelsbranschen.

Musikjätten Spotify är ett av de mest omskrivna svenskgrundade techbolagen. De tusentalet anställda på Stockholmskontoret har en månadslön på drygt 63 000 kronor. Globalt kan siffran dock vara högre i koncernen.

”Självklart måste vi vara ödmjuka inför att vår attraktionskraft kan förändras, men just nu säger vår analys att rätt talang söker, blir rekryterade, utvecklas och stannar hos oss. Så vi sneglar inte särskilt ängsligt på vare sig klassisk industri eller techsektorn”, säger Katarina Berg, global hr-chef på Spotify.

Allra bäst i Di Digitals kartläggning betalar dock entreprenören Stina Ehrenswärds bolag Yubico. Det utvecklar säkerhetsnycklar och personalen snittar en månadslön på uppemot 129 000 kronor. Majoriteten av personalstyrkan är dock stationerad i USA. 

Sverige är generellt ett lågprisland. Det är billigt att anställa ingenjörer här jämfört med i andra västländer.

Samma förhållande gäller för det tekniktunga Malmö-bolaget Neo 4J. Deras grafdatabas har tagits fram i Silicon Valley, där levnadskostnaderna och bopriserna är betydligt högre än i Sverige.

”Rent generellt är Sverige ett lågprisland. Det är billigt att anställa ingenjörer här jämfört med i andra västländer. Men samtidigt är svenska ingenjörer väldigt duktiga och attraktiva globalt”, säger Camilla Frankelius.

Men även andra aspekter än månadslönen spelar in i valet av arbetsplats, betonar Katarina Berg på Spotify. Förmåner som generös föräldraersättning och flexibel ledighet är några exempel.

Läs mer: Fler svenska techbolag når en miljardvärdering – här är listan 

Startups har också fördelen att kunna locka anställda med optionsprogram, alltså möjligheten att i framtiden köpa ägarandelar till ett förutbestämt pris. Om bolagsvärdet utvecklas positivt kan optionerna innebära ett rejält klipp för medarbetaren.

”Det är centralt för oss att erbjuda konkurrenskraftig kompensation, och vi tycker att det är viktigt att se till helheten i erbjudandet. Våra personaloptioner är en tungt vägande del, de innebär ju att alla anställda får möjlighet att ta del av det värde de är med och skapar”, säger Katarina Berg.

Läs mer: Här är 28 svenskar som kan bli miljardärer på tech 

Vissa lockas nog också att få vara med på en entreprenöriell resa där man arbetar med framtidens produkter och tjänster, enligt Camilla Frankelius, snarare än att arbeta på ett mer trögrörligt industribolag.

”Men det har skett en nyväckelse hos de traditionella bolagen. I den stora teknikomställningen måste företagen hänga med, oavsett bransch. Där är Ericsson ett gott exempel, som utbildat sina anställda internt i stället för att varsla. Man måste se om sitt hus och ta tillvara på den personal man har, för det är betydligt dyrare att nyanställa”, säger hon.

Längst ned i Di Digitals kartläggning hamnar föga förvånande flera e-handlare och leveranstjänstbolag, bland dem Apotea, Na-kd och Mathem. Dessa har en stor andel budförare, lagerarbetare och kundservicemedarbetare som anställda.

* Gäller för hela koncernen med anställda utomlands, inte bara i Sverige.

Så genomfördes kartläggningen:

Beräkningarna gäller genomsnittlig lön och ersättning före skatt, enligt de senaste årsredovisningarna för 2017. Pensionsavsättningar, bonusar och aktierelaterade ersättningar har inte tagits med i bedömningen.

I de flesta fall ingår även chefer och företagsledningar, vilket höjer genomsnittslönerna.

Di Digital har enbart kunna utröna genomsnittliga löner i de fall där bolaget särredovisat lönekostnader i sin årsredovisning.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer