Hoppa till innehållet

Epicenter öppnar i Norge

Epicenter har etablerat sig i både Amsterdam och New York under året. Nu slår det haussade svenska innovationshuset, som ökade sin omsättning med 38 procent i fjol, även upp portarna i Oslo.

Peter Jetzel, chef för Epicenter i Norge och Epicenters vd och medgrundare Patrick Mesterton.
Peter Jetzel, chef för Epicenter i Norge och Epicenters vd och medgrundare Patrick Mesterton.Foto: Press.

Det svenska innovationshuset Epicenter har blomstrat jämsides med startupscenen i Stockholm, tack vare efterfrågan på delade och flexibla arbetsplatser. Fokus ligger i regel inte på startups i en tidig fas, utan på lite större, men snabbväxande och lönsamma "scale-ups".

Nu utökar Epicenter sin närvaro i Norden genom att etablera sig i Oslo. I november slår man upp portarna i lokaler på 15 000 kvadratmeter i de centrala delarna av den norska huvudstaden.

”Norge genomgår ett ganska stort skifte där oljeindustrin, fastighetsmarknaden och fiskesektorn – som man i mångt och mycket har levt på – ser ut att ställas inför nya förutsättningar framöver. Där finns en utmaning, men också en stor möjlighet att börja bygga nya, digitala bolag vid sidan av de existerande storföretagen”, säger Patrick Mesterton, vd och medgrundare på Epicenter.

Läs mer: Amazon vill charma Stockholm – erbjuder gratis kontorsplatser 

Chef för den norska verksamheten blir Peter Jetzel, tidigare marknadsdirektör för Google i Nordeuropa.

”Det finns verkligen ett behov. Visst ligger vi några år efter Sverige när det kommer till innovation och byggandet av enhörningar, men det har börjat hända väldigt mycket på bred front under de senaste åren”, säger han.

Enligt Peter Jetzel saknas en motsvarighet till Epicenter i Norge i dag. Det finns många aktörer i Oslo som erbjuder flexibla och gemensamma kontorsplatser, säger han, men efterfrågan till ett internationellt nätverk är skriande hos både startups och storföretag i landet.

Läs mer: Populära svenska techhubben expanderar utomlands

Förhoppningen är att svenska och norska entreprenörer och startups ska knytas närmare varandra, säger Peter Jetzel.

”Om vi kan arbeta närmare varandra i Norden har vi riktigt bra förutsättningar att konkurrera med andra stora digitala hubbar i världen. Den norska marknaden har kanske varit lite undervärderad i Sverige, trots att det finns en otroligt stark underliggande ekonomi med goda möjligheter att få bra avkastning på sitt kapital”, säger han. 

Under året har Epicenter påbörjat sin internationella expansion. I maj 2018 etablerade man sig i Nederländernas huvudstad Amsterdam och i oktober öppnar Epicenter ett innovationshus i New York i samarbete med den Svensk-amerikanska handelskammaren.

Läs mer: Epicenter tar klivet över Atlanten - ska hjälpa startups expandera 

Bolaget bakom Epicenter ökade samtidigt sin omsättning med nästan 38 procent under 2017 till drygt 83 miljoner kronor. Precis som under de senaste åren gick bolaget i princip plus minus noll på sista raden.

”Tillväxten är väldigt stark. Bara i Sverige kommer vi gå över 100 miljoner kronor i försäljning i år, med en väldigt fin marginal. Men det kommer att ta ett tag innan våra etableringar utomlands blir mogna”, säger Patrick Mesterton, vd på Epicenter.

Under sommaren sålde två av medgrundarna, Ola Ahlvarsson och Christoffer Granfelt, sina aktier till fastighetsbolaget Edge Technologies för en okänd summa pengar. Det nederländska företaget äger numera 30 procent av Epicenter.

Etableringarna utomlands måste kosta på. Kan det bli aktuellt för er att ta in externt kapital framöver? 

”Man ska aldrig säga aldrig. Men hittills har vi finansierat tillväxtresan helt ur egen ficka. Tack vare goda samarbeten med fastighetsägarna behöver vi inte låna upp dyra pengar. Vi har hittat en bra affärsmodell som vi tror kan stå på egna ben även framöver”, säger Patrick Mesterton.

Läs mer: Nu kommer globala jätten Wework till Stockholm – öppnar nytt kontorshotell 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera