Annons

Epidemic Sound går över miljarden – då passar grundarna på att sälja

Epidemic Sounds vd Oscar Höglund.
Epidemic Sounds vd Oscar Höglund. Foto: Hampus Andersson
Det snabbväxande musikbolaget värderas till 1,1 miljarder när riskkapitaljätten EQT köper in sig. Dessutom har alla bolagets grundare sålt delar av sina innehav, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det unga Stockholmsbolaget Epidemic Sound (NTL) stod för en av 2017 års mest uppmärksammade affärer på musikområdet.

Bolaget, som tillhandahåller en ljudbank där alla från Youtube-kreatörer till Spotify kan köpa musik, tog i november in riskkapitaljätten EQT som delägare.

Varken EQT eller det snabbväxande bolaget ville säga något om affärens storlek eller bolagets värdering.

Nu framkommer det att Epidemic Sound värderas till drygt 1,1 miljarder kronor i affären, enligt handlingar hos Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

Därmed blir Epidemic Sound ett av den växande skaran miljardbolag inom techsektorn. 

Alla bolagets grundare – Peer Åström, Jan Zachrisson, Hjalmar Winbladh, David Stenmarck och Oscar Höglund – har dessutom sålt befintliga aktier i samband med affären, uppger en källa med insyn i affären.

EQT-partnern Johan Dettel betonar att alla grundarna är kvar som ägare.

Grundarna fortsätter att vara ägare... det är viktigt för oss

”Grundarkollektivet fortsätter att vara ägare i den nya strukturen. Det är viktigt för oss”, säger Johan Dettel, som avböjer att vidare kommentera köpet av befintliga aktier.

Utöver de befintliga aktierna har EQT och Creandum investerat 277 Mkr i en nyemission.

Totalt har EQT:s Mid Market-fond investerat drygt 440 Mkr i Epidemic Sound, vilket gör affären till något mindre än genomsnittet för fonden i allmänhet.

”Vi tar inte bara hänsyn till storlek på bolagen, utan även på möjligheten till avkastning och ur det perspektivet ser vi Epidemic Sound som en väldigt intressant investering”, säger Johan Dettel.

Läs mer: Epidemic Sound om succéåret: ”Kan inte växa snabbare än så här” 

Bland Epidemic Sounds grundare med störst innehav finns serieentreprenören Hjalmar Winbladh, som inför försäljningen ägde aktier värda 155 Mkr. Hjalmar Winbladh har sedermera blivit partner på EQT:s teknikinriktade gren EQT Ventures. Det har inte inneburit någon intressekonflikt, enligt Johan Dettel.

”Hjalmar har inte varit delaktig i processen internt. Han har behandlats precis som de övriga ägarna. Han är heller inte delaktig i Mid Market-fondens investeringskommittéer”, säger han.

Hjalmar Winbladh var Epidemic Sounds första investerare och presenteras som grundare på bolagets sajt. För Di Digital avböjer han att kommentera affären.

Epidemic Sounds försäljning steg 2016 med 70 procent till 54 Mkr. För 2017 skulle den siffran fördubblas, uppgav vd:n Oscar Höglund i juli.

Di Digital har sökt Oscar Höglund.

Intervju: Martin Tivéus om Klarnas framtid 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer