Annons

EQT-bolag köper svensk it-utmanare för 300 miljoner

Ivers vd Carl-Magnus Månsson och City Networks grundare Johan Christenson.
Ivers vd Carl-Magnus Månsson och City Networks grundare Johan Christenson. Foto: Jesper Frisk (Di).
Johan Christenson säljer sitt bolag City Network till EQT-ägda Iver. Prislappen landar på runt 300 miljoner kronor, enligt Di:s uppgifter. Tillsammans vill de utmana Amazon och Microsoft. ”Vi ska vara Europas ledande molnalternativ inom fem år.” 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ännu en storaffär inom den svenska it-sektorn är ett faktum. Entreprenören Johan Christenson säljer sitt företag City Network, en Karlskrona-baserad molntjänsteleverantör, till Iver som ägs av riskkapitalbolaget EQT.

Enligt uppgifter till Di värderas City Network till ungefär 300 miljoner kronor i samband med uppköpet, men det är inget parterna vill kommentera. Johan Christenson startade bolaget redan 2002 och har hittills ägt 90 procent av aktierna.

”Europa är världens största marknad. Ska du bli ledande på den, som jag under en lång tid drömt om, kräver det en del muskler. Vi har bra tjänster, men om man ska nå hela vägen behövs det en extra kraft som Iver och EQT kan ge”, säger han till Di.

Iver grundades 2018 och bygger i första hand på en sammanslagning mellan Candidator och DGC, men sedan har ytterligare fem aktörer slukats och integrerats i verksamheten.

Efter förvärvet av City Network kommer Iver-koncernen att omsätta drygt 2,5 miljarder kronor med 1 250 medarbetare i Sverige och i Norge. Verksamheten är mångfacetterad och Iver sysslar med alltifrån att praktiskt installera datorer på kontor till att driftsätta en bred portfölj av it-tjänster och applikationer.

”Vi är experter på att göra komplex it enkel. Vår specialitet är att hantera verksamheter som ställer unika krav på säkerhet och integritet för sin data.  Förvärvet av City Network och deras välpositionerade molntjänst är strategiskt viktigt för oss, nu kan vi accelerera våra kunders digitala transformation”, säger Carl-Magnus Månsson, vd på Iver.

I korthet erbjuder molntjänsteleverantörer som City Network, genom sina datacenter, företag att lägga ut sin it-drift på entreprenad. På plattformen kan kunderna sedan bygga, distribuera och anpassa olika appar, webbplatser och digitala tjänster. Bland deras nuvarande kunder utmärker sig aktörer som Folksam och SBAB.

Men konkurrensen är stenhård inom den växande sektorn, som redan bedöms omsätta flera hundra miljarder dollar årligen. I dag är de amerikanska teknikjättarna Amazon Web Services och Microsoft Azure marknadsledare på en global skala.

Vad har ni för konkurrensfördelar gentemot de allra största spelarna?

”Vår modell bygger på närhet och vi kommer alltid kunna ställa ett team framför kunderna, som tar ansvar för det vi gör och levererar. City Networks teknologi är också byggd på öppen källkod, vi är helt transparenta mot kunderna som kan granska allting. Sedan kan vi inte minst garantera europeisk regelefterlevnad på alla punkter”, säger Carl-Magnus Månsson.

Menar ni att de amerikanska bolagen inte är bra på det?

”Som en europeisk aktör har vi större förståelse för vilka lagar och regler som gäller lokalt, på samma sätt som att vi kanske aldrig kan bli bäst på det i USA. Regelefterlevnad börjar bli minst lika viktigt som teknologin i sig, inte länge bara för banker utan även för andra storföretag och myndigheter”, säger Johan Christenson.

Parterna lyfter fram att hela EU, men särskilt stora länder som Frankrike och Tyskland, nu går i bräschen för att bygga fler europeiska alternativ till molnjättarna från USA. De politiska vindarna blåser därmed i deras favör, heter det, och ambitionerna är högtflygande.

”Vi ska vara Europas ledande molnalternativ inom fem år. Jag anser att vi delvis redan nått den positionen genom förvärvet av City Network, men nu ska vi se till att alla andra också förstår det”, säger Carl-Magnus Månsson

City Network kommer att behålla sitt eget varumärke även efter förvärvet och Johan Christenson blir chef för det aktuella affärsområdet.

Läs mer: Amerikansk it-jätte köper upp svenskt teknikbolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer