Annons

EQT ger sig in i scooterkriget – investerar i holländsk utmanare

Dott med sina anställda och scootrar.
Dott med sina anställda och scootrar. Foto: Press.
Det svenska riskkapitalet vill slå mynt av den växande elscootertrenden. Nu investerar EQT Ventures i utmanaren Dott – som tar in 210 miljoner redan före lanseringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elscooterkriget i Europa fortsätter. Nu investerar det EQT Ventures i utmanaren Dott från Holland, rapporterar Business Insider.

Det svenska riskkapitalbolaget är ledande investerare i en kapitalrunda på 23 miljoner dollar, motsvarande 210 miljoner kronor, tillsammans med den sydafrikanska internetjätten Naspers.

Dott har ännu inte rullat ut sina fordon, utan ska lansera både elektriska scootrar och cyklar i början av 2019. Ett första pilotprojekt med 100 scootrar kommer att ske i Paris i januari.

Bolaget grundades i Amsterdam tidigare i år av fransmännen Maxim Romain och Henri Moissinac. De säger att det finns utrymme för många aktörer i Europa och vill bli det första bolag som etablerar sig i Storbritannien, där elscootrar fortfarande är helt förbjudna.

Dott vill, precis som svenskgrundade Voi, arbeta tillsammans med lokala myndigheter för att undvika konflikter i samband med sina etableringar. De kommer att sticka ut från andra aktörer genom att anställa egen personal som laddar och reparerar fordonen, heter det, i stället för att använda frilansare.

Den blivande konkurrenten Voi tog tidigare i höstas in knappt en halv miljard kronor i riskkapital för att expandera utanför Sverige. Samtidigt har den amerikanska jätten Lime etablerat sig i Stockholm och Malmö.

EQT Ventures är inte det enda stora svenska riskkapitalbolag som investerat i ett utländskt scooterbolag. Branschkollegan Northzone ledde nyligen en runda på cirka 260 Mkr i den tyska aktören Tier.

Läs mer: Cristina Stenbeck går in i elscooterbolaget – Voi tar in 452 miljoner 

Läs mer: Limes Sverigechef: ”Vi ska finnas i alla urbana miljöer” 

Läs mer: Svenska Northzone investerar i tyskt elscooterbolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies