Annons

EQT-grundare och Abba-Björn bakom jättesatsning på digitalt kulturhus i Stockholm

En digital rendering av Space, som ska öppna 2021 i de tre nedersta våningarna i 5:e Hötorgsskrapan.
En digital rendering av Space, som ska öppna 2021 i de tre nedersta våningarna i 5:e Hötorgsskrapan.
Stockholm ska få ett nytt digitalt kulturhus i en av Hötorgsskraporna. Bakom projektet Space, som ska öppna 2021, står näringslivsprofiler som Per Sundin, Lars Blomberg, Gustav Käll, Björn Ulvaeus samt Conni Jonsson tillsammans med AMF Fastigheter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Space ska ta över de tre nedersta våningarna i 5:e Hötorgsskrapan, som ligger närmast Sergels torg. På nära 7500 kvadratmeter ska en musikscen och gamingarena samsas med produktionsstudior. Sammantaget handlar det om en mötesplats för den digitala generationen, enbart gamingdelen ska ha över 500 speldatorer.

Målet är att slå upp portarna under 2021.

”Vi ska bygga en arena som ska rymma 650 till 800 personer där det kan hållas konserter, företagspresentationer, konferenser och e-sportturneringar”, säger Per Sundin som tidigare i höstas lämnade Universal Music för att bli vd för Pop House Sweden, som bland annat äger Abba The Museum och konsertarenan Cirkus.

Space ägs av grundarna Per Sundin, reklamveteranen Lars Blomberg samt e-sportentreprenörern Gustav Käll, som tar vd-rollen i Space. Huvudägare är Pop House Sweden där Björn Ulvaeus och riskkapitalbolaget EQT:s grundare Conni Jonsson är majoritetsägare.

Grundartrion har filat på ett digitalt mecka av det här slaget länge. För några år sedan försökte de köpa Inferno Online vid Odenplan, men förlorade budgivningen.

”Vi har jobbat med det här i två och ett halvt år. AMF Fastigheter ställer i ordning lokalen och vi investerar allt som behövs för att det ska bli så häftigt och interaktivt som möjligt. Jag kan inte nämna några summor, men det är väldigt mycket pengar”, säger Per Sundin.

I dagsläget vill grundarna inte gå in på detaljer i affärsplanen eller säga något om förväntad omsättning. De räknar dock med flera intäktsströmmar.

”Vi är fortfarande i ett tidigt skede. De primära intäkterna kommer att vara gaming-stationer, företagsevent, konserter, uthyrning av studior, co-working, gym, utställningar, restaurang och bar.” 

Enligt Per Sundin handlar det inte om att maximera vinsten utan ”göra någonting vi kan vara stolta över”. På längre sikt planerar de att skala upp och ta Space till fler platser i Sverige och ut i Europa.

”Jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av sådant här, vi är bara i början av en helt ny kulturell era”, säger Per Sundin, som presenterade skisserna för projektet vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen. 

Enligt AMF Fastigheters vd Mats Hederos handlar ombyggnaden av lokalerna framför allt om specialanpassningar. En investering på över 10 miljoner kronor. 

”Jag kan inte ge någon siffra i dag, vi satsar tillräckligt mycket för att det ska bli bra. En vanlig hyresgästanpassning i en eftersatt lokal ligger sällan på under 10.000 kronor per kvadratmeter oavsett vad man gör”, säger han.

Bottenvåningarna i Hötorgsskrapan intill ”Plattan” andas modern kulturhistoria. Längst ned låg tidigare rockklubben Underground där U2 gjorde en av bandets första spelningar i Sverige i början av 1980-talet. Även Håkan Hellström höll i början av karriären konsert här liksom legendariska punkgruppen Ebba Grön.

I början av 1990-talet hade norra Europas största skivbutik Mega Store ett par av våningarna. I avdelningen för maxisinglar jobbade då en ung man vid namn Martin Sandberg. Han upptäcktes av Dag Volle, mer känd som Denniz Pop, och lockades över till Cheironstudion och har därefter skrivit musikhistoria som Max Martin.

”Lokalernas musikhistoria var embryot till att vi började spinna på att hitta en samarbetspartner med förmåga och förutsättningar som gör att vi kan få den avkastning som Sergels torg och vi behöver”, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

Han pekar samtidigt på vikten av att engagera Stockholms stad i projektet.

”Samarbetet med staden är avgörande. Vi vill göra Stockholm mer attraktivt och Sergels torg är en plats det går att göra väldigt mycket mer av.”

AMF Fastigheter har tidigare bland annat gjort omvandlingen av Mood-gallerian till en plats för restauranger samt framför allt den stora omdaningen av Galleriankvarteren, Urban Escape på fastighetssvenska, samt förvandlat Brunkebergstorg till en mer levande plats med hotell och krogar.

”Jämte Urban Escape är Space ett litet, men viktigt projekt för oss, för att bidra till att stärka Stockholm som kultur- och musikstad.”

Finns det något som kan stjälpa projektet?

”Inte som jag ser det. Det finns inga tekniska hinder och projektet som sådant hoppas vi tas emot positivt i och med att vi försöker utveckla ett område som i dag upplevs som otryggt.”

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr är med på resan även om Stockholms stad formellt inte går in med några pengar i projektet.

”Att Sergels torg görs om från en öppen drogscen till en plats för kreativa innovationer, musik och spel är ett enormt tillskott för Stockholm. Framöver kommer vi säkert att ingå i olika samarbeten”, säger hon.

Att Space skulle kunna inkräkta på i sammanhanget mer anrika Kulturhuset ses inte som något problem.

”Jag tror det finns stora synergieffekter och de kan dra nytta av varandra. Jag ser framför mig att det kan bli fler samarbeten mellan Kulturhuset och Stockholms tech-sektor och kreativa näringar. Det här är helt rätt sätt att förvandla Sergels torg som plats”, säger Anna König Jerlmyr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer