Annons

EQT investerar i Spotify-veteranernas app – går direkt in i USA

Från vänster: Peter Blom, Aron Levin, Kristofer Sommestad och Stefan Pettersson. Tillsammans har de grundat Willa Pay.
Från vänster: Peter Blom, Aron Levin, Kristofer Sommestad och Stefan Pettersson. Tillsammans har de grundat Willa Pay. Foto: Press.
Willa Pay är den nya tjänsten från influerarnätverket Relatables grundare. Bolaget ska hjälpa frilansare att ta betalt för sitt arbete. ”Det är en tjänst för USA där frilansare har andra utmaningar är in i Sverige”, säger vd:n Kristofer Sommestad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nätverket Relatable har 10 000 influerare som i snitt har 100 000 följare vardera. Det är vägen in på den amerikanska marknaden för Willa – som bland annat fått EQT Ventures att investera 30 miljoner kronor i en första kapitalrunda.

”Det var så Spotify lanserades i USA, med artister som Justin Bieber”, säger Kristofer Sommestad, vd och medgrundare, som själv har erfarenhet från just Spotify.

Även Willa har smugit igång i liten skala i USA, men planerar att växla upp snart genom sina många influerare.

Tjänsten ska på sikt hjälpa alla frilansare att ta betalt även om fokus initialt ligger på kvalificerade frilansare inom kreativa yrken, som bolagen säger.

I Sverige finns aktörer som Frilans Finans och Cool Company som andra exempel på lösningar för egenanställda att ta betalt – men läget är annorlunda i USA, säger Kristofer Sommestad.

”Det är mycket mer att hålla reda på när du ska fakturera, men framför allt betalas en av tre fakturor för sent. De kan också handla om 60 dagars betaltid, det är sådant som inte fungerar för en frilansare”, säger han.

Läs mer: Kreditbolag tar in 300 miljoner från EQT: ”Ett kvitto på att vi gjort skillnad” 

Medan flera startups löst faktureringsdelen, via webbtjänster och appar, så menar Sommestad att de är mer att betrakta som verktyg och Willa som en tjänst.

”Vi kommer att kunna betala ut fakturan direkt och sedan sköta hanteringen mot bolaget. Och för det kommer vi att ta en avgift”, säger han.

Betyder det att ni blir indrivare också?

”Nej, det skulle jag inte kalla det. Men vi har en metod som vi använt med Relatable som gör att vi är väldigt säkra på att få betalt när vi fakturerat ett företag”, säger han och förklarar att det ofta handlar om att få bekräftat att ett uppdrag är utfört och sedan skicka fakturan.

”Det handlar också om att göra det enkelt för företagen att betala frilansare. Ofta skickar de uppgifter till Paypal-konton men inget fakturaunderlag.”

Situationen som den ser ut i USA – med långa betaltider i en ny värld där många är egenanställda – innebär att fler riskerar att få sämre ”credit score”. En faktor i landet som försvårar allt från hyreskontrakt till hur man hanteras av banker.

”De flesta vågar inte tjata själva om att få betalt i tid heller, eftersom det är din kund som du vill fortsätta jobba med... Vi vet att efterfrågan finns”, konstaterar Kristofer Sommestad.

Läs mer: Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer