Annons

EQT och Norrsken leder ny runda i Einride – värderas till 1 miljard

Robert Falck är grundare och vd på Einride.
Robert Falck är grundare och vd på Einride. Foto: Bo Håkansson
Det händer grejer i det svenska lastbilsföretaget Einride. Bolaget offentliggjorde under torsdagen en investeringsrunda på närmare 100 miljoner kronor – och släpper nästa vecka en produktnyhet som förmodas handla om självkörning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan starten 2016 har Einride tagit in 42 miljoner dollar i kapital. Den senaste rundan om 10 miljoner dollar beskrivs som intern där de befintliga ägarna EQT Ventures, Norrsken, Ericsson Ventures och Nordic Ninja stått för investeringarna.

Men för vd Robert Falck är det bråda dagar av en annan anledning. Einride har dels inlett ett samarbete med havredryckstillverkaren Oatly – som Di Digital tidigare rapporterat var på gång – samtidigt som de planerar för en stor produktpresentation nästa vecka.

”Det är kaos, ett positivt kaos”, konstaterar han med ett skratt.

Einrides el-lastbilar, med chaufför, går nu mellan Oatlys produktionsanläggning i Landskrona och en distributionsanläggning i Helsingborg, en sträcka på drygt två mil.

Den hittills enda kunden som testat Einrides autonoma fordon, det vill säga självkörande, är fraktbolaget DB Schenker. Men där säger Robert Falck att man inte kommit längre än just ett test.

Så hur går det med den autonoma satsningen?

”Det får ni veta mer om den närmaste veckan”, säger han kryptiskt, men utvecklar:

”Det största problemet i Sverige är tillstånden att få köra på allmän väg. Med DB Schenker körde vi ju på en viss sträcka. Du kan bara komma så långt på det viset – det är en annan läroprocess i riktiga applikationer.”

Han pekar ut Kina som världsledande på både elektrifierat och autonomt när det kommer till tunga transporter. Även USA, i delstater som Nevada, menar han att det pågår satsningar som vi inte kan jämföra oss med i Sverige. En ”guldrush”, kallar han det.

”Det är något som behöver uppmärksammas. Kina är säkert fem år före Sverige, både i teknisk och kostnadsmässig utveckling”, säger han.

Kapitaltillskottet den här gången är inte tänkt att öronmärkas för någon speciell satsning, och det lär bli aktuellt med en ny runda igen nästa år.

Investerarna köpte in sig till ett värde av ungefär en miljard kronor, enligt Robert Falck, en ökning från att Einride värderades till 800 Mkr i fjol.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer