Annons

EQT om nya satsningen: ”Vi kan investera upp till två miljarder i enskilt bolag”

Victor Englesson, partner på nystartade EQT Growth. Till vänster: Wolt, med EQT Ventures som delägare. Till höger: Epidemic Sound, som stora EQT investerat i.
Victor Englesson, partner på nystartade EQT Growth. Till vänster: Wolt, med EQT Ventures som delägare. Till höger: Epidemic Sound, som stora EQT investerat i.
Den börsnoterade riskkapitaljätten EQT kraftsamlar för att kunna göra miljardinvesteringar europeiska tillväxtbolag. ”Vi ska täppa till gapet mellan private equity och riskkapitalinvesteringar i tidiga skeden”, säger Victor Englesson, partner på nystartade EQT Growth. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börsbolaget EQT, med Wallenbergarnas Investor som största delägare, lanserar ”EQT Growth” med en rad stjärninvesterare från EQT, Microsoft och Softbank ombord. 

Teamet har ännu ingen egen fond, eller uttalat investeringsmandat, men Victor Englesson lovar att det handlar om stora summor.

”Vi ska kunna investera mellan en halv och två miljarder kronor per bolag”, säger Victor Englesson, partner på EQT sedan tidigare.

För att illustrera vilka typer av bolag EQT Growth ska satsa på nämner han Epidemic Sound, som EQT på hans ansvar redan investerat närmare 700 miljoner kronor i. Det svenska musikteknikbolaget växer snabbt, men har redan en omsättning på hundratals miljoner kronor.

Trots att EQT Ventures har tagit in närmare 13 miljarder kronor i två fonder sedan starten 2016 är sådan investering lite för stor för dem.

”EQT Ventures investerar ju mellan 10 och 750 miljoner kronor per bolag. Man gör sina investeringar i tidiga faser, accepterar hög risk och har som mål att göra tio gånger pengarna. Vi ska ta vid där deras investeringsstrategi upphör”, förklarar Victor Englesson.

Han menar att det finns ett behov för att miljardsatsa på teknikbolag som bevisat sin affärsmodell och snabbt behöver skala upp sin affär internationellt. 

Bolag som Spotify och Klarna är inte längre unikum. De senaste åren har även mellanstora europeiska teknikbolag som den estländska Uber-utmanaren Bolt och den finländska matleverantören Wolt tagit in miljardbelopp i enskilda finansieringsrundor. 

EQT Ventures deltog i Wolts senaste miljardrunda i maj 2020, men hade inte ledartröjan på sig. 

”Delvis tack vare EQT Ventures ser vi ett starkt ekosystem av välkapitaliserade techbolag i Europa med globala ambitioner. Istället för att dessa bolag köps upp av globala jättar vill vi kunna vara med i nästa steg”, säger Victor Englesson.

Han lyfter fram att EQT har kontor stora delar av Europa, Asien och USA. 

”Vi har team på marken och rätt erfarenhet av de sektorer vi ska investera i, det vill säga techbolag inom 'B2B', vård, 'impact' och konsumentsektorn”, säger Victor Englesson.

För att klara uppgiften har han plockat ihop ett team med bred erfarenhet.

EQT Growth ska ledas av Marc Brown, Microsofts före detta chef för företagsutvecklingen. Han övervakade företagsaffärer och strategiska investeringar under sin tid på Microsoft. Totalt hann det bli 185 förvärv – bland annat Linkedin, Github och svenska Minecraft – och 80 strategiska investeringar, inklusive Flipkart och Graphcore.

I EQT Growth-teamet ingår även Victor Englesson själv, Dominik Stein, partner vid EQT:s kontor i Munchen, Johan Svanström, tidigare vid EQT Ventures i Stockholm samt Carolina Brochado, som tidigare var partner på Softbank och Atomico. 

Även Henrik Landgren, som byggt upp AI-satsningen Motherbrain på EQT Ventures, ska bidra till arbetet. Motherbrain kan beskrivas som ett digitalt verktyg för att övervaka marknaden och hitta lämpliga investeringsobjekt. 

”På samma sätt som vi investerar i bolag som integrerar AI i sin kärnverksamhet vill även vi integrera Motherbrain i vår kärnverksamhet”, säger Victor Englesson.

När gör ni er första investering?

”Jag kan inte säga exakt. Förhoppningsvis innan årsskiftet.”

EQT Ventures före detta partner Hjalmar Winbladh talade i fjol ut om varför EQT, trots flera försök med ett ”cross-fund team”, inte lyckats investera i den svenska batterijätten Northvolt.

”Summorna var för höga för oss på EQT Ventures”, sa han till Di Digital sommaren 2019. 

Han menade att även EQT:s övriga fonder hade fel inriktning för att investera i Northvolt. 

”De har ju tillräckligt mycket pengar för att investera, som EQT:s stora fonder och EQT:s infrastrukturfond. Men de är ju skapade för att göra buyout-investeringar i mogna bolag med bra kassaflöde. Strukturen bygger att de ska vara majoritetsägare. Det föll mellan stolarna. EQT har inte rätt fondstruktur för detta”, sa han då.

I juli i år stor det klart att Hjalmar Winbladh lämnat EQT för att återgå till ett liv som entreprenör. 

Läs mer: Northvolt tar in 5,5 miljarder – Stenbeck, Ek och Adalberth bland investerarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer